Miért csípi a szemed az izzadság, a könny viszont nem?

Edzés közben nagyon kellemetlen tud lenni, ha az izzadság elkezdi csípni a szemeidet – érdekes, hogy a könny egyáltalán nem tesz így, pedig nagyjából ugyanannyi sót tartalmaz, mint az izzadságcsepp. Akkor mi lehet a különbség?

Adott mennyiségű könny és ugyanennyi izzadság megközelítőleg ugyanakkora sótartalommal rendelkezik – éppen ezért furcsa, hogy egyik nagyon tudja csípni a szemed, míg a másik egyáltalán nem. A különbség nem a sótartalomban, hanem az olajtartalomban rejlik – az izzadságban ugyanis olyan olajok és hormonok vannak, amelyek irritálhatják a szemeidet.

erotic-1539514_1280

Az izzadságnak, mielőtt eléri a szemeidet, érintkeznie kell a bőröd felületével – leginkább a hajaddal és a fejbőröddel. Így bőven van lehetősége arra, hogy szennyeződést vegyen fel, és ezt eljuttassa a szemedbe – valójában ez az, ami csípős érzetet kelt, nem az izzadtság maga.

Nagyjából 2-4 millió izzadságmiriggyel rendelkezel, a srácok rendszerint többet izzadnak, mint a lányok. Kémiai szempontból nem mindegy, miért verejtékezel: más az összetétele, ha a melegtől, ha testmozgástól vagy ha stressztől teszed. Rendszerint a stressz okozta izzadságnak van a legkellemetlenebb szaga. Ez annak köszönhető, hogy egy speciális baktérium lebontja az izzadságot, ahogy a bőrödhöz ér.
Intenzív edzés következtében az élsportolók akár testsúlyuk 2-6%-át is ki tudják izzadni!