Egy görög igaz története Budapesten 1956-ban

Markó György három évtizeden át őrizgetett magában egy fotót. A kép egy temetésen készült, ahol a görögkeleti pap mögött két nő állt. Két nő, két család egy görög férfit gyászolt, akit az élet a budapesti Práter utcába sodort. A Görög története igazi krimi, de egyben egyfajta útmutató is az 1956-os magyar forradalomhoz.

Markó György történész-levéltáros nem is sejthette, milyen szívszorító történet áll annak a fekete-fehér fotónak a hátterében, amely három évtizeddel ezelőtt a Levéltárban az asztalára került. A kép azonban nemcsak elgondolkodtatta, de nyugodni sem hagyta, úgy érezte, meg kell tudnia annak a görög férfinak az élettörténetét, akit a temetésekor két nő is búcsúztatott.

Végül elérkezett a megfelelő időpont a könyv minden részletének felkutatásához, a szerző ugyanis nyugdíjba vonult, a roppant izgalmas nyomozás elkezdődhetett, beleértve olykor azt is, hogy autóba ülve lemérje két helyszín időbeni távolságát, hogy felkutassa a férfi, vagy ahogy ő nevezi, a” Görögöm” még ma is élő rokonait, azokat, akik még emlékeznek rá. S hogy miért? Nem egyszerűen csak azért, mert létezett egy fotó.

 

Könyvborító - Markó György Hellasztól a Práter utcáig című könyve.

André Konstandinidisz, görög emigráns életútja ugyanis egy rendkívüli ember életútja, mindaz, amiért a szívére hallgatva, egy számára idegen országban gondolkodás nélkül kiáll a magyar szabadságért – fontos, tanulságokkal szolgáló és példa értékű. Emberi történet az övé, ahogy egy történelmileg meghatározó időszak idején fegyvert fog és az életét áldozza a magyar forradalomban. Ha tetszik, az ő története egy 1956-os  görög sosrstragédiaként is felfogható.

Az 1956-os pesti fiúkról és lányokról kevés biográfia született eddig, Konstantinidisz története most ezt a hiányt is hivatott pótolni, miközben egy olyan hőst ismerhetünk meg, aki az élet döntő pillanatában tudta, hogy hova kell állni. Pedig nem volt könnyű helyzetben, hiszen az akkor Magyarországon élő görög diaszpóra meglehetősen megosztóan viseltetett a magyar forradalommal kapcsolatban – a görögök nem értették, mi történik ebben az országban és elfeledkeztek arról, hogy ez a nép ugyancsak a saját szabadságáért küzd. André ilyen körülmények között mégis vállalta a harcot.

Markó György újonnan megjelent könyvében, amely történeti pontossággal adja vissza Konstandinidisz életét, naplószerűen számol be a nyomozásáról, meséli el, hogyan sikerült eddig feltáratlan levéltári iratok alapján tisztázni André életét és halálát övező rejtélyeket, és családi fotók, feljegyzések révén felidézni a kalandos életű ember magánéletének meghitt pillanatait.
A könyv azonban nemcsak André Konstandinidisz életrajzát tartalmazza, hanem a korábbi kutatásokhoz képest jóval részletesebb képet ad a forradalom további görög nemzetiségű szereplőiről is.

A kötetet, amely már kapható a könyvesboltokban, a szerző jelenlétében tegnap mutatták be a Terror Háza Múzeumban  Szidiropulosz Archimedes történész és Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatójának ajánlásával.