Világpremier felvétel Liszt Ferenc Faust szimfóniájának átiratából

Lajkó István Junior Prima Díjas zongoraművész előadásában hallható Liszt Ferenc fő szimfonikus művének, a Faust szimfóniának Carl Tausig-féle átirata a Hungaroton legújabb, világpremier kiadványán. A felvételhez szükséges kotta kéziratát a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont biztosította.

A Faust-mondakör 1830-tól egészen élete végéig foglalkoztatta Lisztet, Goethe és Lenau azonos témájú irodalmi alkotásai nyomán számos zeneművet is komponált. Ezek közül kiemelkedik a Faust szimfónia, Liszt fő szimfonikus műve, melyet a szerző évtizedeken keresztül tökéletesített. Az új felvételen a szimfónia ezúttal testvérdarabjához, a h-moll szonátához hasonlóan zongorán szólal meg, mégpedig Carl Tausig – Liszt egyik legkedvesebb növendékének – átiratában.

„Lemezünk a Hungaroton hagyományába és mai irányvonalába egyaránt illeszkedik. A tradíció a világelső ritkaság-felvételeké, az új trend a fiatal művészek bemutatásáé. Összeköti a magyar zene tematikája, amely mindenkor kiemelt fontosságú a vezető magyar márkán. Liszt legnagyobb szabású szimfonikus művének a híres Liszt-tanítvány Carl Tausig által készített szóló zongora változata egyszerre lehet érdekes a kiváló és népszerű komponista kedvelőinek, valamint a virtuóz zongorázás lelkes hallgatóinak. Megismertet bennünket egy csöndes pianistával, Lajkó Istvánnal, aki azonban nemcsak az elmélkedő részletekben nyújtja, amire alkata predesztinálja, hanem meglepi a közönséget a benne szunnyadó, de kitörni képes erővel, aminek nincs híján Liszt Faust szimfóniája.” – nyilatkozta Hollós Máté, a Hungaroton Music Zrt. vezérigazgatója.

Lajkó István, Junior Prima Díjas zongoraművész.

Lajkó István, Junior Prima Díjas zongoraművész 

 

Lajkó István A Junior Prima Dííjas zongoraművész a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakán szerzett kitüntetéses diplomát. Summa cum laude minősítésű DLA címét a Zeneakadémia Doktori Iskolájában szerezte meg.A Köztársasági Ösztöndíjat kétszer, a Filharmónia Magyarország Fischer Annie ösztöndíját háromszor nyerte el, illetve a Hungarofest Klassz Ösztöndíjával folytatta tanulmányait a New York-i Juilliard Schoolon. elenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyetemi adjunktusa.

A teljes Faust szimfónia zongorára, két kézre készült átirata – mely a Liszt Ferenc Emlékmúzeumban található – már a szimfónia 1857-ben befejezett, kórussal kiegészített változatára épül, az átdolgozás a frissen elkészült autográfból, vagy annak kéziratos másolatából született. Zenei anyaga nem egyezik meg a végleges, nyomtatásban megjelent változattal: ennek oka részben az, hogy a nyomtatásig Liszt még változtatott a partitúra anyagában, néhány eltérés azonban Tausig pontatlanságának tudható be. Az átirat összességében lenyűgöző, a zongorajátszás aranykorát, Liszt szalonjának légkörét idézi. A nagy weimari alkotókorszak lendületét, a mester és odaadó tanítványainak őszinte lelkesedését tükrözi a jövő zenéjének megteremtése és népszerűsítése érdekében.
„Az átiratból kisejlik, hogy a 16 éves virtuóz számára a zongora teljes hangterjedelmének kihasználása, a szimfónia hangzásának minél gazdagabb és briliánsabb visszaadása volt a cél. Az átirat nemcsak technikailag ad óriási feladatot az előadóművésznek, hanem kivételes
intellektust, kutatómunkát is kíván tőle. A felvételen is hallható hiteles előadásban lenyűgöző hatást kelt, nagyságrendje a h-moll szonátáéval vetekedik.” – mondta dr. Domokos Zsuzsanna, a Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont igazgatója.

 
A Faust szimfónia átirata a boltokban és az interneten (hungaroton.hu) december 9-étől érhető el.