Az ajándékozás nem csak örömet okoz, stresszcsökkentő is

A stressz ma már szinte minden ember életében jelen van, és nem csak a munka, de az ünnepek, így a karácsony is stresszel jár, a készülődés sok konfliktust, nehéz helyzetet okozhat. A szakemberek szerint odafigyeléssel feszültségmentesebbé tehetők az ünnepek.

A stressz ma már szinte minden ember életében jelen van, otthon, a munkahelyen, a mindennapi élet bármely területén akadnak olyan helyzetek, amelyek komoly feszültséggel járnak. Az ünnepek, így a karácsony is stresszel jár, hiszen a készülődés is sok konfliktust, nehéz helyzetet okozhat. A stressz ma már szinte népbetegségnek számít.

Dr. Nagy Ágnes stresszterapeuta a Kossuth Rádió Napközben című műsorában azt javasolta, a szeretet ünnepén egyaránt figyeljünk másokra és magunkra is. A magunkra figyelés legalább olyan fontos, mint hogy a családért tegyünk: a szakember azt ajánlja, minden napban igyekezzünk megtalálni a saját időnket. Amikor már túl sok a feszültség, azt érezzük, hogy robbannánk, nagyon figyeljünk rá, hogy ne a másikon, a szeretteinken vezessük le a feszültséget.

Az sem mindegy, hogy mennyi stressz ér valakit, illetve hogyan fogadja azt az egyén. A tudatosság nagyon sokat segít.

Az egyik legjobb stresszkezelő módszer a mozgás, azon belül is a táncos mozgás, de sétával, kutyasétáltatással, énekléssel, nevetéssel is le lehet vezetni a feszültséget. Az ajándékozás, az adás is csökkenti a stresszt, de akár egy nagy, mély levegővételnek is nyugtató hatása van.

Dr. Hoyer Márta, a SOTE Egészségtudományi Kar Alkalmazott Pszichológia Tanszékének tanszékvezető főiskolai docense kiemelte: a stresszre adott reakcióink közül a „robbanás” csak egy lehetséges válasz a sok közül. A robbanás érzelmi központú stresszmegküzdési stratégia, míg a mérlegelés központú stratégia azt jelenti, hogy előbb gondolkodik, és csak utána cselekszik az ember.

Dr. Hoyer Márta hozzátette: betegség akkor alakul ki, ha a fokozott izgalmi szint tartósan nem tud visszaállni egy normális működési módra.