Visszanyerjük látásunkat a masszírozó szemüvegtől?

Tökéletes látás egy masszírozó szemüvegtől. Ezt ígéri egy újabb gyanús hirdetés, melyben egy különleges szemüveget próbálnak eladni. A hirdetés szerint a csodaszemüveg három hetes használata után eldobható a korábbi szemüveg, mert használója kitűnően lát majd. A Kosár című magazin arra hívta fel a figyelmet, miért ne a masszírozó szemüvegtől várja valaki a látásának javulását, sőt miért lehet nagyon veszélyes egy ilyen szemüveg.

A szemünk védelme nagyon fontos. Sokan azonban kevesebb figyelmet fordítanak a megóvására, mint amennyit kellene, sőt öngyógyítással próbálnak a látásukon javítani.

A fénytörési hibáknak anatómiai oka van, az anatómiai ok pedig a csontos szemüreg hosszától függ. Ez határozza meg, hogy milyen dioptriát kell hordania a betegnek ahhoz, hogy a legoptimálisabb látóélességet elérje, magyarázta Dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Szemészeti Klinika professzora.

 

Javulás szemüvegtől, kontaktlencsétől vagy műtéttől várható. Tehát masszírozástól, pláne ha az szemüveg, nem remélhető eredmény. A mostanában hirdetett szemüveg viszont épp ezt próbálja elhitetni. Azt írják róla, hogy akár három hét alatt visszanyerhetjük a látásunkat, ha naponta 15 percet masszíroztatjuk vele a szemünket.

A hirdetésben szereplő szemüveg több mint tízezer forintba kerül, és teljes látásjavulást ígér, amire semmilyen más szemüveg nem képes.

A szemüvegen kis lyukak találhatók, amelyek kiszűrik a perifériás sugarakat, ezért élesebben lát vele a beteg, de ez csak addig tart, amíg hordja, a fénytörési hibáját nem oldja meg, nem gyógyítja, az utcán való viselése pedig kifejezetten veszélyes.

Semmilyen anatómiai alapja nincs annak, hogy masszírozással bármiféle fénytörési hibát kompenzálni lehetne. Sőt, ha a masszírozás erősebb a kelletétnél, akkor annak, akinek el van vékonyodva a látóhártyájának a perifériás része, sérülést, szakadást, leválást is okozhat, hangsúlyozta Dr. Nagy Zoltán Zsolt.

A szemvizsgálatot bízzuk orvosra, és ne magunk próbáljuk megállapítani, milyen szemüvegre van szükségünk. Sokan tartósan használják a drogériákban kapható szemüvegeket is, pedig azokat csak ideiglenes viseletre tervezeték.

Ezeknek a szemüvegeknek a lencséi egyformák, csakhogy a többségnek különböző lencsékre van szüksége, ugyanis a legtöbb embernek különböző fénytörésű a szeme, így ezekkel az ideiglenes használatra ajánlott szemüvegekkel még inkább ártanak a szemnek. A szemész szakorvos ezért óva int minden olyan eszköztől, amelyről nem szakorvossal konzultált a beteg.

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy aki az internetről rendel, legyen nagyon körültekintő. Csak olyan oldalról rendeljen, ahol fel van tüntetve a cég és annak elérhetősége, amelyen valóban kapcsolatba lehet lépni a vállalkozással.