Sikeres a magyar nyelvoktatási program Kárpátalján

Nagy sikerrel zárult a Miniszterelnökség által meghirdetett ingyenes magyar nyelvoktatási program Kárpátalján. Az idén májusban indult fél éves képzésre eredetileg 500 főt vártak, ennek négyszerese jelentkezett. Bővíteni kellett a programba bekapcsolt települések listáját is. A nagy sikerre való tekintettel december közepétől a magyar kormány támogatásával újra indulnak a nyelvtanfolyamok a nem magyar anyanyelvűek számára Kárpátalján.

Idén májusban Kárpátalja valamennyi járásában Ungvártól a szórvány vidékig 52 helyszínen kezdődött el a magyar nyelv alapszintű oktatása. A képzésre azok a nem magyar anyanyelvűek jelentkezhettek, akik egyáltalán nem, vagy gyengén beszélik a magyart.

140 csoportban közel kétezren kezdték meg a tanulást, többségében felnőttek. A 71 tanár minimális nyelvtani tudás mellett a gyakorlati nyelvhasználatra tanították a résztvevőket a hétvégeken zajló 120 órás program során.

Az oktatás 10-15 fős csoportokban zajlott általában az adott település iskolájában. A kis létszámú osztályokban a tanároknak volt idejük arra, hogy minden diákkal egyénileg is foglalkozzanak. A tanulók nagy része családi kötődése miatt iratkozott be a tanfolyamra, vagy azért, mert rájött, hogy a magyar nyelvtudással jobban tud érvényesülni.

A magyar nyelvoktatási program november 30-án zárult Kárpátalján. A résztvevőknek szóbeli és írásbeli vizsgát kellett tenniük. 1404-en feleltek meg a követelményeknek.

Valamennyien ilyen kétnyelvű, ukránul és magyarul kiállított tanúsítványt kapnak. A diplomaosztót december 10-én tartják Beregszászon, egy héttel később pedig már indul a következő turnus.

A program megszervezését és lebonyolítását ismét a beregszászi II. Rákóczi Ferenc főiskola felnőttképzési központja végezi Kárpátalján. Eddig közel három és félezren jelentkeztek, azaz 1500-al többen, mint az első tanfolyamra.

Előrejelzések szerint az emberek leginkább azért szeretnének tanulni magyarul, mert külföldre, Magyarországra szeretnének menni, mivel vagy egészségügyi problémáik vannak, vagy turisztikai célból utaznának, illetve vállalkozást szeretnének indítani. De volt olyan megkérdezett, aki azt mondta, hogy a magyar nép történetét szeretné elsajátítani – mondta Váradi Natália, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felnőttképzési Központjának vezetője.

A nem magyar anyanyelvűeknek meghirdetett magyar nyelvoktatási programnak nagy sikere van Kárpátalján.

A Miniszterelnökség ezért indítja a következő fél éves képzést, melynek teljes költségét ismét a magyar kormány vállalta magára. A jelentkezőknek csupán egy jelképes összeget kell befizetniük a munkafüzetekért és a feladatlapokért.