Szuverén nemzetek Európája a győztes Fillon álma

Föderális Európa helyett "nemzetek Európáját" kívánja létrehozni a vasárnap megválasztott francia jobbközép jelöltje, Francois Fillon, aki Németországon kívül újra saját országát szeretné a szövetség vezető pozíciójában látni.

Szuverén Franciaországot és tiszteletet követelt minden európai nemzetnek a vasárnap megválasztott francia jobbközép jelöltje, Francois Fillon. A konzervatív politikus győzelme után kijelentette, hogy hazájának mindene megvan ahhoz, hogy egy modern, vezető európai országgá váljon.

epa05650172 Former French Prime Minister and candidate for the right-wing primaries ahead of the 2017 presidential elections, Francois Fillon gestures toward the audience after making his speech following the second round, at Maison de la Chimie in Paris, France, 27 November 2016. Francois Fillon will fight the French presidential elections on 23 April and 07 May 2017, after first reports gives him the victory.  EPA/YOAN VALAT

epa05650172 Former French Prime Minister and candidate for the right-wing primaries ahead of the 2017 presidential elections, Francois Fillon gestures toward the audience after making his speech following the second round, at Maison de la Chimie in Paris, France, 27 November 2016. Francois Fillon will fight the French presidential elections on 23 April and 07 May 2017, after first reports gives him the victory. EPA/YOAN VALAT

“Először is tegyük félre a föderális Európa álmát” – olvashatjuk Fillon múlt heti írásában is, melyet a francia Le Monde napilap közölt. A konzervatív párt jelöltje leszögezte: Európának nincs szüksége arra, hogy valaki “újraindítsa”, a szerződéseken sem kell változtatni, de pár alapvető változtatás nélkül nem lehet garantálni az EU jövőbeli sikereit.

Fillon aggódását fejezte ki amiatt, hogy az uniós intézkedések nem járnak politikai eredményekkel. A stratégiai prioritásokat szerinte elrontották a brüsszeli vezetők. Ő személy szerint három fontos pontra koncentrálna: a biztonságra, a közös valutára és a befektetésekre. Ezen felül szigorúbb határellenőrzést sürgetett az uniós határokon, és a közös védelmet is megerősítené.

Német-francia konfliktus a láthatáron

Nézeteivel azonban maga ellen fordíthatja a többi uniós országot, közülük a legbefolyásosabb nemzetet, Németországot is. A legfontosabb ellentmondás az orosz szankciók terén mutatkozott meg: Fillon leszavazta azokat az uniós javaslatokat, melyek gazdasági kárt okoztak volna Franciaországnak, sőt, áprilisban ő is tagja volt annak a képviselőkből álló csoportnak, akik megszavazták a szankciók eltörlését.

Mark RUTTE holland miniszterelnök, Francois FILLON francia miniszterelnök, Angela MERKEL német kancellár és Dmitrij MEDVEGYEV orosz elnök (b-j) szimbolikusan megnyitja a Nord Stream (Északi Áramlat) elnevezésű, a Balti-tenger alatt Oroszország és Németország között futó gázvezetéket Lubminban, Németországban. A vezeték közvetlenül összeköti a német és nyugat-európai gázhálózatot a világ egyik legnagyobb földgázmezőjével. (MTI/EPA/RIA NOVOSTI/Dmitrij Asztakov)

Mark Rutte holland miniszterelnök, Francois Fillon francia miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár és Dmitrij Medvegyev orosz elnök szimbolikusan megnyitja az Északi Áramla elnevezésű gázvezetéket Lubminban (Fotó: MTI/EPA/RIA NOVOSTI/Dmitrij Asztakov)

Fillon viszont nyíltan beszélt az oroszokhoz fűződő gazdasági kapcsolatokról: “Oroszország a világ leghatalmasabb országa, és mi folyamatosan csak Ázsia felé lökjük őket” – mondta múlt héten, és abszurdnak nevezte az uniós álláspontot.

Viszont pont ezek a súrlódások lehetnek francia elnökválasztás döntő kérdései. Marine Le Pen euroszkeptikus vádaskodásai Fillon mérsékelten harcias állításaihoz képest már kevésbé tűnnek “forradalmi ötleteknek”, így hatásukból is sokat veszíthetnek az elnökválasztási végső, általános időszakában. A francia elnökválasztási kampányokban ritkán kerül szóba a nemzetközi politika,  mivel a franciák az uniós kötelékeket is ide sorolják.

Ezért lehet Fillon a végső befutó

A Le Figaro című napilap üdvözölte, hogy – a Francois Hollande szocialista államfő népszerűtlensége miatti polgári elégedetlenségnek köszönhetően – egy egyszerre (gazdaságilag) liberális és (értékrendszerében) konzervatív “messziről érkező hullám” győzött a jobboldali előválasztáson. A konzervatív lap szerint Fillon tehetsége abban rejlik, hogy érzékelte a jobboldalnak ezt a kettős, konzervatív és liberális elvárását, és meg is tudja azt testesíteni. Jobboldali riválisai, Nicolas Sarkozy és Alain Juppé legyőzésével azonban még nem gondolhatja azt, hogy győzött, hiszen “minden most kezdődik”, és a rá váró út hosszú lesz a megválasztásáig és Franciaország gazdasági fellendüléséig, miután kemény ellenfelek várják – hangsúlyozta a lap.

A Le Figaro szerint Fillon győzelme azt mutatja, hogy a jobboldal az alapokhoz szeretne visszatérni. “Francois Fillon nem azt mondta el nyugodtan a franciáknak, amit hallani szeretnének, hanem azt, amit meg kell hallaniuk a saját érdekükben” – írta a lap, amely szerint Fillonnak saját táborán túl is össze kell majd fognia a franciákat, az elnökválasztási kampány pedig azért lesz ellentéte az előválasztási kampánynak, mert míg az utóbbiban Fillon volt a meglepetésember, mostantól ő számít a favoritnak.