Elszabadult a pokol Amerikában

Könnygázt és gumilövedéket is be kellett vetniük a rendőröknek az Egyesült Államokban, ahol egyre súlyosabbak a frissen megválasztott republikánus elnök győzelme miatt kitört zavargások.

Baseball ütőkkel verték szét a trafókat és felgyújtották az út menti fákat a Trump-ellenes tüntetők az Oregon állambeli Portlandban. Az amúgy nyugodt félmilliós városban három nappal ezelőtt kezdődtek a tiltakozások, mostanra viszont elszabadult a pokol. Több mint 4 ezren vonultak utcákra, hogy a frissen megválasztott Donald Trump visszalépését követeljék. Az emberek több főutat is eltorlaszoltak, ezzel teljesen megbénítva a város forgalmát.

Az egyik rendőrautót is megtámadták a demonstrálók. A járőr füstölő kerekekkel próbált meg elmenekülni, de a tüntetők nem hagyták és felmásztak a motorháztetejére. Ezután pedig több olyan jármű szélvédőjét is betörték, amelyben ott ült a tulaja. A portlandi felvonulók hatalmas felfordulást hagytak maguk mögött a belvárosban. Mindenhol betört kirakatokat és kijelzőket, valamint égő kukákat és postaládákat lehetett látni.

A oregoni hatóságok késő este lázadásnak minősítették a megmozdulást és nagy erőkkel léptek fel a rendbontókkal szemben. A rohamrendőrök könnygázzal és gumilövedékekkel próbálták meg szétoszlatni a tömeget. Több tüntető összeesett, őket társaik vitték biztonságos helyre. Az összecsapások csak hajnalra értek véget. A portlandi városháza szerint a kár több millió dollárra is rúghat.

A Nyugati-parton a legnagyobb az ellenállás

A legtöbb megmozdulást azonban a demokraták által uralt Kaliforniában tartották. San Franciscóban 3000 diák vonult fel, új választás kiírását követelve. Többségük túl fiatal ahhoz, hogy szavazzon, mégis úgy gondolják, hogy Trump az ő jövőjüket teszi kockára.

Néhány kilométerre innen Oaklandben, ahol korábban hatalmas gyújtogatások voltak, a tüntetők ismét elállták a város legnagyobb autópályáját. A helyszínre több tucat rendőrautó érkezett, majd a sorfalba rendeződött rohamrendőrök pillanatok alatt feloszlatták a tömeget.

Los Angelesben több százan vonultak a városháza elé. Ők a melegek és a bevándorlók jogaiért emelték fel hangjukat. A tüntetők szerint ugyanis Donald Trump nem tiszteli a kisebbségeket, ezért alkalmatlan az Egyesült Államok irányítására.

New Yorkban is harmadik napja tartanak a megmozdulások. Fogjunk össze Trump ellen – kiabálták a tüntetők az üzletember központjának számító felhőkarcoló előtt.

Donald Trump semmit sem reagált a napok óta tartó tüntetésekre. A Fehér Ház viszont leszögezte: Barack Obama amellett, hogy tiszteletben tartja az emberek szólásszabadságát, mindenkit arra kér, hogy kerüljék a rendbontásokat.