Sztrájkolnak a szociális dolgozók

Országos szervezésű sztrájkot hirdet december 5-ére a szociális ágazatban dolgozókért a Magyar Közalkalmazottak, Köztisztviselők és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ).

Az MKKSZ csütörtökön az MTI-vel közölte: a sztrájk elsődleges célja, hogy elérjék: november 12-e, a szociális munka napja fizetett munkaszüneti nap legyen, és január elsejétől 30 százalékkal nőjön az ágazatban dolgozók keresete – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Mint írták, a szociális területen már most is nagy a regisztrált munkaerőhiány, az alacsony keresetek miatt pedig egyre nehezebb munkavállalókat találni, így a szociális területen dolgozók napi 10-12 órát dolgoznak, miközben a felelősség és a teher egyre nagyobb rajtuk.

A szakszervezet szerint fenntarthatatlanok a szociális ágazatban tapasztalható munkafeltételek. Több diplomával rendelkező munkavállalók a munkaszerződésben foglaltakkal ellentétben sokkal többet kénytelenek dolgozni az átlagosan 110 ezer forintos nettó bérért – olvasható.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke szerint rövid időn belül ellátási nehézségek lesznek a szociális ágazatban, amelynek jeleit több területen már most is tapasztalni lehet.

Az MKKSZ a munkabeszüntetéssel azt szeretné elérni, hogy a kormány mint a terület legnagyobb munkaadója üljön le és kezdjen tárgyalásokat a terület képviselőivel a keresetekről, a szakemberhiány pótlásáról és a munkakörülmények javításáról. Az azonnali 30 százalékos keresetnövelésre vonatkozó bérintézkedés csak a jelenlegi munkavállalók megtartására alkalmas, további bérintézkedések szükségesek a hiányzó közel 10 százalékos munkaerőhiány visszapótlására – írták a közleményben.

Balog Zoltán: a magyar szociális rendszer a legjobbak közé tartozik Európában 

Minden rendszer annyit ér, mint azok munkája, akik működtetik, és mivel a magyar szociális rendszerben kiváló emberek dolgoznak, ezért ez a rendszer nagyon értékes, az egyik legjobb Európában – mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön a szociális munka napja alkalmából rendezett díjátadón, Budapesten.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. MTI Fotó: Illyés Tibor

Balog Zoltán a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott eseményen elmondta, 93 ezer ember dolgozik jelenleg a szociális szférában, és több mint 800 ezer ember vette igénybe az ellátórendszer valamilyen szolgáltatását idén január 1. és szeptember 31. között.

Kitért arra, hogy mindig lesznek olyanok, akik elárulják hivatásukat és visszaélnek az elesettek, kiszolgáltatottak bizalmával. Ezek az esetek azonban kivételek, amelyek ellen kellő határozottsággal kell fellépni – tette hozzá Balog Zoltán.

A miniszter hangsúlyozta, 2010 óta sokat javult az ország szociális állapota, “a fejlődés lehetőségének folyamatából kiszorult emberek” felzárkózásában jelentős eredményeket sikerült elérni. 2010-hez képest például már 600 ezerrel többen vannak, akik nem segélyből, hanem jövedelemből élnek.

Egy állam, egy kormány nem vállalhatja át az egyének, családok gondjait teljes mértékben. Azt a szemléletet kell megerősíteni, hogy az ember elsősorban önmaga felelős az életéért. Egyensúlyban kell lennie az egyén, a közösség és az állam felelősségének – hangoztatta.

Balog Zoltán szólt arról is, hogy a bérezés a szférában még “javítandó”, a bérpótlékkal és a bérkiegészítéssel azonban még nem értek véget az emelések, a 2017-es költségvetésben szerepelni fog a további béremelés fedezete.

Az életpálya kérdéséről azt mondta, még van tennivaló, vannak tisztázandó kérdések, de remélik, hogy minél előbb bevezethetik, hogy a szférában dolgozók lássák a kiszámítható szakmai fejlődés útját.

Hozzátette, tudják, hogy a fejlesztések nem helyettesítik az életpályát és a béremelést, de a nagy átalakításokat sikerült elindítani, amelyek hozzájárulnak a hatékonysághoz és a jobb infrastrukturális körülményekhez.

 

Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár úgy fogalmazott, azokat köszöntik ezen a napon, akik nemcsak meglátják a másik “meztelenségét”, hanem képesek megosztani másokkal azt, amijük van: az idejüket, a tudásukat, a felkészültségüket, a hűségüket és az elkötelezettségüket. A szociális tárcának pedig az a dolga, hogy biztosítsa a jogokat, a jövőképet, a reményt, a méltóságot és törődést úgy, hogy ne szorítsák ki az érintettek aktivitását és képességeit, hanem segítsenek ezeket megerősíteni – tette hozzá.

Az államtitkár azt mondta, az előrejelzések szerint a munkaerőpiac át fog alakulni a következő évtizedekben, felerősödik a segítő szakmák szerepe, ezért is fontos a szociális szféra megerősítése.

A rendezvényen Balog Zoltán Czibere Károllyal együtt átadta a szociális és családügyi területen kimagasló szakmai munkát végző szakembereknek a Szociális Munkáért díjakat, a Szent Kristóf-díjakat, a Pro Caritate-díjakat és a miniszteri elismerő okleveleket.

A kormány megbecsüli a szociális munkát végzőket 

A kormány elkötelezett abban, hogy anyagilag és erkölcsileg is megbecsülje azt a nagyon kemény munkát, amelyet a szociális ágazatban dolgozók végeznek; 2014 és 2016 között átlagosan 16 százalékkal, bruttó 24 ezer forinttal emelkedett az ágazatban dolgozók bére – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága csütörtökön az MTI-vel.

Az államtitkárság közlése szerint idén az ágazatban dolgozók bérpótlékára és bérkiegészítésére 28 milliárd forintot biztosított a kormány, a jövő évi béremelés fedezete szerepel a 2017-es költségvetésben.

A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság közölte, az elkövetkezendő években olyan több száz milliárdos nagy projekteket, fejlesztéseket tudnak elindítani a szociális szférában, amelyek nagyban segítik az ágazat minőségi javulását.

Ezen kívül a rászoruló személyeket támogató operatív program keretében 38 milliárd forintból biztosítanak természetbeni juttatást szegény gyerekes családok és rendkívül alacsony jövedelműek, valamint a közterületen élők számára.

Közleményükben megjegyzik azt is, hogy az államtitkárságon 2014 augusztusa óta folynak az egyeztetések a szociális ágazati érdekképviseletekkel az ágazat jövőjéről.