Trump nem árulta el, kire szavazott

 

Leadta szavazatát a keddi amerikai elnökválasztáson Donald Trump republikánus párti elnökjelölt, aki a feleségével együtt New Yorkban járult az urnák elé.

A republikánus elnökjelölt és felesége helyi idő szerint délelőtt 11-kor jelent meg az egyik New York-i iskolában berendezett szavazóhelyiségben. A környéket óriási rendőri biztosítással védték, és Donald Trumpot is – miként Hillary Clintont – szimpatizánsok várták az utcán.

Donald Trump a voksolás után nem adott nyilatkozatot a szép számban jelenlévő újságíróknak, de menet közben egy-egy mondatot elejtett, és a saját, szerinte várható győzelméről szólt. "Nagyon jól áll a helyzet" - mondta az egyik újságírónak.

Donald Trump republikánus párti elnökjelölt és felesége, Melania Trump szavaz egy New York-i szavazóhelyiségben 2016. november 8-án, az amerikai elnökválasztás napján. (MTI/AP/ Evan Vucci)

A másikuk megkérdezte tőle, kire szavazott, mire Trump azt felelte: "nehéz döntés volt". A Trump házaspárt a szavazóhelyiségben várta már Donald Trump leánya, Ivanka Trump is, aki szintén a családjával érkezett.

Donald Trumppal szinte egy időben voksolt Indianapolisban a republikánus alelnökjelölt, Mike Pence, aki Indiana állam kormányzója. New Yorkban - az előzetes hírekkel ellentétben - nem érzékelhető terrorfenyegetettségre utaló, megerősített rendőri jelenlét.

Viszont a mindig pezsgő kulturális élettel dicsekedő metropolisz a választás napján csendesebb. A Broadway színházai ugyanis zárva tartanak, s nem lesz előadás a Metropolitan Operában és a tekintélyes Carnegie Hallban sem.

Közben megkezdődött a szavazás a középnyugati államokban és a világűrben is. Az amerikai asztronauták egy 1997 óta érvényben lévő törvény értelmében a világűrből is szavazhatnak, voksukat emailben küldhetik el a NASA houstoni központjába.

Most Shane Kimbrouck szavaz így. Ő október 19-én érkezett az orosz Szojuzzal a nemzetközi űrállomásra, ahol négy hónapig tartókodik majd. A galvestoni megyei választási hivatal a NASA szuperbiztonságos rendszerén keresztül küldte el neki az elektronikus szavazáshoz szükséges dokumentumot.