Ekkorra lehet meg Amerika új elnöke

 

A végéhez ért a több mint egy éve zajló amerikai elnökválasztási kampány. Az előzetes kalkulációk szerint az időzónák és az államonként eltérő választási szabályok miatt hamarabb megtudjuk majd, ha Hillary Clinton győz. Amennyiben végül Donald Trump diadalmaskodik, akkor néhány órával tovább kell várni a hivatalos eredményre. A republikánus jelölt vélhetően nem szomorkodna emiatt.

Mint négyévente mindig, idén is a november első hétfőjét követő kedden rendezik meg az elnökválasztást Amerikában. Helyi idő szerint reggel nyitnak ki a szavazóhelyiségek, amivel kezdetét veszi a több mint egy éve zajló elnökválasztási küzdelem legutolsó, egyben legfontosabb szakasza. A féltucat időzónával rendelkező Egyesült Államokban ugyanakkor komoly logisztikai teljesítmény a voksolás lebonyolítása, amit nehezít az is, hogy az államokban eltérőek a voksolásra vonatkozó szabályok.

Dixville Notch, 2016. november 8. Az amerikai elnökválasztás elsőként megnyílt szavazókörének eredménye a New Hampshire állambeli Dixvilleban 2016. november 8-án, röviddel éjfél előtt. Itt Hillary Clinton, a Demokrata Párt jelöltje 4-2-re győzött Donald Trump, a Republikánus Párt jelöltje ellen. (MTI/EPA/Herb Swanson)

Így például míg New York államban helyi idő szerint reggel 6 óra és este 9 óra között lesznek nyitva a szavazóhelyiségek, addig Coloradóban reggel 7 és este 7 között. Washington államban viszont nincsenek is szavazóhelyiségek, mivel csak a levélben kiküldött szavazócédulákkal lehet voksolni. Ezeket a választás napjáig levélben kell visszaküldeni, vagy be kell dobni egy erre kijelölt szavazatgyűjtő ládába, de személyesen is le lehet adni a megyei képviseleteken, legkésőbb este 8-ig.

Sorra futnak majd be az eredmények 

Bár az elnökválasztást november 8-án tartják, a közvetett választási rendszer miatt a frissen megválasztott elnöknek még két hónapot várnia kell, hogy beköltözhessen a Fehér Házba. Az elektorok ugyanis a december második szerdáját követő hétfőn, idén december 19-én adják csak le a szavazataikat, és küldik el a szenátus elnökének. Azokat január 6-án bontják fel a Kongresszus két házának közös ülésén. A voksok összeszámlálása után hirdetik ki a végeredményt, majd január 20-án iktatják be hivatalába az új elnököt.


Az urnazárások országosan 18 órakor (magyar idő szerint éjfélkor) kezdődnek majd meg. Amerikának tucatnyi olyan állama van, amely területe több időzónában fekszik. Ilyen Indiana és Kentucky is. Előbbi területének nagy részében és utóbbi keleti felében zárnak majd be először a szavazóhelyiségek.

Egy órával később, magyar idő szerint hajnali 1 órakor derülhet ki az első 64 elektori voks sorsa. Ekkor zár Indiana másik és Kentucky nyugati fele, Florida nagy része, Georgia, New Hampshire, Dél-Karolina, Vermont és Virginia.

Fél 2-re 102-re hízhat az elektori szavazatok száma, ugyanis addig lehet csak szavazni Észak-Karolinában, Ohióban és Nyugat-Virginiában.

Hajnali 2-re majdnem megháromszorozódhat, 292-re nőhet a már meglévő elektorok száma. Akkor zár ugyanis Alabama, Connecticut, Delaware, Washington DC, Florida nyugati része, Illinois, Kansas, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan nagy része, Mississippi, Missouri, New Jersey, Észak-Dakota többsége, Oklahoma, Pennsylvania, Rhode Island, Dél-Dakota keleti fele, Tennessee és Texas legnagyobb része is.

Fél 3-ig szavazhatnak Arkansasban, ami 6 újabb elektort jelent. Hajnali 3-kor pedig érkezik Amerika nyugati fele is. New York, Minnesota, Dél-Dakota nyugati része, Nebraska, Észak-Dakota és Michigan észak-nyugati csücske, Colorado, Louisiana, Új-Mexikó, Texas, Arizona, Wisconsin és Wyoming állammal együtt már 432 elektor sorsáról tudhatjuk majd, melyik irányba húz.

A következő 25 voksra még egy órát kell várni. 4 órára viszont már Iowa, Idaho nagy része, Utah, Nevada és Montana szavazói is eldöntik majd, kire teszik az ikszet.

5 órára érünk aztán el a nyugati partig. A legtöbb elektort adó Kalifornia, Idaho nyugati része, Oregon, Washington és Hawaii elektoraival együtt 535-re nő majd az összelektori szám. Ehhez csatlakozik utolsóként 6-7 óra körül Alaszka, az 538 elektori vokssal pedig kialakul a végeredmény.

 

Valószínűleg nem kell megvárni a végét

Ahogy a legutóbbi választásokon, vélhetően idén sem kell majd várni az összes elektori voksra ahhoz, hogy eredményt lehessen hirdetni. Hajnali 2-re az elektori szavazatok legalább felének eldől már a sorsa, a The New York Times kalkulációja szerint pedig a leginkább kiélezett államokból származó 106 elektori voks feléről fél 2-ig, 90 százalékáról pedig 3-ig döntenek az amerikaiak.

Ha az előzetes kalkulációk valósággá válnak, akkor Hillary Clinton magyar idő szerint hajnali 3 óra körül érheti el az elnökséghez szükséges elektorszámot. Donald Trump csak egy órával később ünnepelhetne, feltételezve, hogy megnyeri majd az utolsóként eredményt hirdető Alaszkát is. A mérések szerint nem ezen fog múlni az elnöksége.