Véletlenül sikerült etanollá alakítani a CO2-t

A kibocsátott CO2 csökkentésére, áramtárolásra és üzemanyaggyártásra egyaránt használható lehet az a különleges katalizátor, ami minimális veszteséggel, szobahőmérsékleten alakítja etil-alkohollá a szén-dioxidot.

Visszazárták a szellemet a palackba – értékelte cikkében az engadget.com amerikai kutatók felfedezését, akiknek sikerült egy lépésben etilalkohollá alakítaniuk a szén-dioxidot.

Az Oak Ridge National Lab szakemberei ha nem is teljesen véletlenül, de mindenképpen váratlanul találták meg azt a rég keresett katalizátor anyagot, ami ezt a fontos kémiai reakciót lehetővé teszi.

A CO2 etanollá alakítása több szempontból is előnyös; egyszerre segít fékezni az éghajlatváltozást és üzemanyaggal ellátni a motorokat.

Az Oak Ridge laborban kipróbált katalizátor felépítése meglepően egyszerű: egy szilikon lap, rajta nanoméretű szén és réz tüskék sokaságával. A tüskék hegyén nitrogén nanocseppek ülnek.

https://www.youtube.com/watch?v=t7EYQLOlwDM

Amikor a katalizátort szén-dioxid éri, és gyenge elektromos töltést adnak neki, összetett láncreakciót indít el, ami végül az égés fordítottját hajtja végre: a gázból folyékony etanollá alakítja.

A végtermék ráadásul tiszta, gyakorlatilag nem keletkeznek melléktermékek a reakció során.

A módszer további előnye, hogy szobahőmérsékleten működik, így nem kell különleges feltételeket biztosítani hozzá.

Az etanol azonnal felhasználható a belső égésű motorokban, de a kutatók szerint a tiszta energiák felhasználását is segítheti.

CO2-etanol katalizátor (Forrás: YouTube)

CO2-etanol katalizátor (Forrás: YouTube)

A rapszodikusan működő nap és szélerőművek használatát korlátozza, hogy a megtermelt áram ingadozása instabillá teszi a villamos hálózatot.

Ezért régóta keresik a megoldást arra, miként lehetne az elektromosságot eltárolni arra az időre, amikor nem süt a nap és nem fúj a szél.

Jelenleg óriási akkumulátorokban gondolkodnak a fejlesztők, de az új katalizátor segítségével etilalkoholt is elő lehetne állítani a zöldenergiával, és azt generátorokban elégetve kiegyenlíteni a teljesítményt a kieső időkben.