Betiltották a jákópapagáj globális kereskedelmét

Az Egyesült Nemzetek Szervezete vasárnap betiltotta a jákópapagáj vagy szürkepapagáj globális kereskedelmét.

A veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó ENSZ-egyezmény (CITES) tagállamai a dél-afrikai Johannesburgban zajló tanácskozásukon 95-35 arányban megszavazták, hogy a jákópapagáj a washingtoni egyezmény első számú mellékletébe kerüljön, amely tiltja minden kihalás szélén álló állat kereskedelmét, mivel állománya jelentősen csökkent az állatkereskedelem, az orvvadászat és élőhelyük elvesztése miatt.

A kereskedelmi tilalom lehetővé teszi, hogy a bűnüldöző szervek hatékonyabban léphessenek fel illegális szállítása ellen.

A CITES eddig ellenőrzött keretek között engedélyezte a kereskedelmet az Afrika középső és nyugati részén vadon élő állattal. A szigorítás nyomán a jákópapagáj fogságban szaporított egyedeivel lehet csak kereskedni, betartva a CITES előírásait.

Csempésztől megmentett szürkepapagájok Ugandában. (Fotó:  Reuters/James Akena)

Csempésztől megmentett szürkepapagájok Ugandában. (Fotó: Reuters/James Akena)

A Nemzetközi Állatvédelmi Alap (IFAW) adatai szerint 1975 és 2013 között 2,1-3,2 millió vadon élő jákópapagájt fogtak be. Populációjuk különösen nagy mértékben csökkent Beninben, Burundiban, Bissau-Guineában, Kenyában, Ruandában, Tanzániában és Togóban. A befogott madarak mintegy 50 százaléka elpusztul, mielőtt rendeltetési helyére érne.

“Ha a madár beszélni tudna, amit természetesen tud, akkor most azt mondaná, köszönöm. A védelemmel a szürkepapagáj nem fog elnémulni Afrika őserdőiben” – nyilatkozta a döntés kihirdetése után Susan Lieberman, a Vadvédelmi Társaság (WCS) illetékese.

A jákópapagáj népszerű házi kedvenc, mivel képes beszélni és nagyon hosszú ideig – akár 50 évig – él.