Spöttle: Minden robbantás terrortámadásnak minősül

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatornának azt nyilatkozta, hogy a német jog szerint minden robbantás terrortámadásnak minősül, ami Magyarországon is feltehetően így van.

A szombat éjszaka a fővárosi nagykörúton történt robbantással kapcsolatban elmondta, hogy fontos kideríteni a bűncselekmény motivációját. Az indítékokkal derülhet csak ki pontosan, hogy a támadás célpontjai kifejezetten ezek a járőrök voltak-e. De elképzelhető az is, hogy a rendőrség, mint bűnüldöző szerv vagy a magyar állam elleni volt a támadás.

A szakértő szerint több minden állhat a támadás hátterében: szerelemféltés vagy bosszú is. Egy ilyen bűncselekménynél nem zárható ki semmi, akár iszlamista szálak is lehetnek. Georg Spöttle megjegyezte, hogy a kerületben több szervezet is “működik”, akik lányokat futtatnak, akár ez is lehet indíték.

A biztonságpolitikai szakértő szerint a tettes nagy vehemenciával készült a robbantásra, erre utal, hogy házilag készített bombát használt és hogy előzetes megfigyelést tartott. “Nagy volt a pusztító szándék” – tette hozzá.