Megkezdődött az amerikai elnökválasztás

Minnesota államban már most megkezdődött a korai szavazás, mintegy másfél hónappal a novemberi elnökválasztás előtt. Itt egyértelműen Clinton számít esélyesnek – ez az egyetlen olyan állam, amelyet 1976 óta mindig a demokrata elnökjelölt nyert. Az Egyesült Államok egészét nézve azonban felmérések szerint szoros a verseny. Donald Trump az utóbbi hetekben sokat erősödött, ráadásul pénteken egy fontos támogatót is szerzett.

Az előválasztáson Ted Cruz volt a milliárdos legnagyobb riválisa. A texasi szenátor korábban nem volt hajlandó a republikánus elnökjelölt mögé beállni, a pártkonvención ezért ki is fújjolták. Cruz akkor arra hivatkozott, hogy Trump nem csak őt, hanem családját is támadta. Most az egyik közösségi oldalon arról írt: több hónapnyi önvizsgálat és imádkozás után meggondolta magát.

Hillary Clinton nyilvánvalóan alkalmatlan az elnökségre, és a programja több millió amerikainak okozna kárt. Donald Trump az egyetlen, aki az útjában áll.” – fogalmazott Cruz, aki mindenkit arra bátorított, hogy szavazzon Trumpra.

Elemzők szerint sorsdöntő lehet a Fehér Házért folytatott versenyben, hogy ki nyeri az elnökjelölti vitákat. Három ilyen megmérettetést tartanak, az elsőt hétfőn. Szakértők rekord nézettségre számítanak. Becslések szerint több mint 100 millióan nézik majd meg az első Clinton-Trump vitát.f