World Press Photo kiállítás péntektől a Néprajzi Múzeumban

Idén 83 ezer fotó közül választották ki a nemzetközi World Press Photo pályázat díjazott felvételeit; a 42 fotográfus 155 képéből összeállított kiállítást péntektől tekinthetik meg a Néprajzi Múzeum látogatói.

A pályázat képanyagára idén erősen rányomta a bélyegét egy az egész világot érintő téma: a menekültválság; ezzel foglalkozik a 2016-os kísérő kiállítás is Emberár – A modern népvándorlás szemtanúi címmel – mondta el a rendezvény csütörtöki sajtótájékoztatóján Révész Tamás, a kiállítás magyarországi szervezője.

A szlovén Matic Zorman képe, amely első díjat nyert az emberábrázolás-portré kategóriában a World Press Photo nemzetközi sajtófotóversenyen 2016. február 18-án. A képen egy regisztrációra váró gyerek látható esőkabátban a dél-szerbiai Presevo regisztrációs táborában 2015. október 7-én. (MTI/EPA/World Press Photo/Matic Zorman)

A szlovén Matic Zorman képe, amely első díjat nyert az emberábrázolás-portré kategóriában a World Press Photo nemzetközi sajtófotóversenyen 2016. február 18-án. A képen egy regisztrációra váró gyerek látható esőkabátban a dél-szerbiai Presevo regisztrációs táborában 2015. október 7-én. (MTI/EPA/World Press Photo/Matic Zorman)

Anais Conijn, a tárlat nemzetközi projektmenedzsere hozzátette: a pályázat díjnyertes felvételeiből összeállított kiállítás 45 ország száz városába utazik el, Budapesten október 23-ig látható.

A World Press Photo 1955-ben alakult Amszterdamban független non-profit szervezetként, célja az információ szabad áramlásának támogatása a sajtófotó és a dokumentarista fotográfia népszerűsítésén keresztül – emlékeztetett.

Az évente megrendezett World Press Photo pályázat a világ legjelentősebb sajtófotóversenye, amely egyértelműen elutasítja a szólásszabadság korlátozását. Ha valamelyik helyszínen az anyag egy részét – akár egyetlen fotót – megpróbálják eltávolítani, ott nem nyílhat meg a kiállítás – hangsúlyozta Anais Conijn.

Ardley-sziget, 2016. február 18. Az ausztrál Daniel Berehulaknak a New York Times című lap számára készített sorozatának egyik képe, amely első díjat nyert a mindennapi élet sorozat kategóriában a World Press Photo nemzetközi sajtófotóversenyen 2016. február 18-án. A képen a Friedrich Schiller egyetem egyik német kutatója pingvineket számol az Antarktiszhoz tartozó Ardley-szigeten 2015. december 7-én. (MTI/EPA/World Press Photo/Daniel Berehulak) MEGJEGYZÉS: A kép nem archiválható, csak egyszer, változtatás nélkül, kizárólag a World Press Photo versenyével vagy kiállításával kapcsolatosan közölhető!

Ardley-sziget, 2016. február 18.
Az ausztrál Daniel Berehulaknak a New York Times című lap számára készített sorozatának egyik képe, amely első díjat nyert a mindennapi élet sorozat kategóriában a World Press Photo nemzetközi sajtófotóversenyen 2016. február 18-án. A képen a Friedrich Schiller egyetem egyik német kutatója pingvineket számol az Antarktiszhoz tartozó Ardley-szigeten 2015. december 7-én. (MTI/EPA/World Press Photo/Daniel Berehulak)

Révész Tamás elmondása szerint a Néprajzi Múzeum emeleti dísztermében a 2016-os amerikai Pulitzer-díj nyertes képei láthatók, amelyeket a Reuters fotográfusai készítettek a menekültekről.

A díjazottak között van Szabó Bernadett és Balogh László, akik a kitüntetés százéves történetében először nyerték el magyarként a szakma talán legrangosabb elismerését. A két fotóriporter bővebb képanyaggal szerepel a szintén október 23-ig látható kísérő kiállításban.