Összeállt a magyar alomcsapat

Csak kilenc maradhat

Hétfőtől csak kilenc magyar kutyafajta tenyésztői maradtak hatósági felügyelet alatt, a többi ebfajtával foglalkozó tenyésztő törvényi szabályozása megszűnik. A már hatályos rendelet értelmében magyar ebfajtának minősül a drótszőrű magyar vizsla, az erdélyi kopó, a komondor, a kuvasz, a magyar agár, a mudi, a puli, a pumi, és a rövid szőrű magyar vizsla.

Génerőforrás

A magyar ebfajták megőrzését a fajta fenntartásáért felelős tenyésztő szervezetnek a magyar ebfajta kritikus, veszélyeztetett vagy megőrzendő helyzetét figyelembe vevő tenyésztési program kialakításával, valamint annak végrehajtásával kell biztosítania. A magyar ebfajták tenyésztési programját a génmegőrző intézmény és az Őshonos Haszonállatok Génerőforrás Tanácsa véleményezi. A magyar ebfajtákat fenntartó tenyésztőszervezetnek 2016. december 31-ig be kell nyújtani a tenyésztési hatósághoz a rendeletnek megfelelően módosított tenyésztési programját, és kérelmezni kell a tenyésztőszervezeti elismerés módosítását.

MTI Fotó: Nemes János

Állami tenyésztők

Mindez ez egy közel húszéves folyamat vége – hangsúlyozta a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületei (MEOE) Szövetsége elnöke a keddi 180 percben. Mind a kilenc nemzeti fajtánk esetében továbbra is pályázati úton megszerezhető, állami kinevezéssel járó tenyésztő szervezeti státus jár, annak minden jogkövetkezményével, felelősségével, és – az állomány minél nagyobb létszámú fenntartása érdekében – remélhetőleg minél nagyobb állami támogatással is – tette hozzá Kórózs András.

És a többiek

Magyarországon egyébként összesen körülbelül 390 elismert kutyafajta van, és ebből 150-16 fajta van jelen valóban különböző tenyésztőknél. Ezek törzskönyvezési regisztrációja, a származási igazolások kiállítása hétfőtől teljes jogkörrel a MEOE Szövetség kezébe került, egy teljesen új struktúrában. A szövetség – készülve már a szeptember 19-e utáni működésre – két hónapja kiírt egy fajtagondozó szervezeti pályázatot, amely a tenyésztők és fajtaklubok közt igen népszerű volt, és ideig már több mint 50 fajtagondozó szervezetet neveztek ki.

Párhuzamos fajtagondozók

A régi állami rendszerrel szemben hatalmas előrelépés a párhuzamos fajtagondozói lehetőség – hangsúlyozta a szakember a Kossuth Rádió reggeli műsorában. A végleges törzskönyvező, a nemzetközi szervezeti jogosítvánnyal rendelkező MEOE Szövetség a fajtánként legalább két fajtagondozónak adja meg a lehetőséget a fajták szakmai irányítására. Két, a fajtagondozói lehetőséget pályázati úton elnyert tacskóklub van például, így ők ketten figyelik majd a magyarországi tacskótenyésztés szakmai munkáját, a tenyészszemléket, a munkavizsgákat, az egészségügyi szűréseket, kiállításokat – magyarázta Kórózs.

Tenyésztési tanács

A fajtagondozói jogosítvány nem végleges, azaz visszavonható. A jogosítványt a MEOESZ Szövetségen belül működő kilencfős szakmai testület, a tenyésztési tanács adhatja ki és vonhatja is vissza.