Szakértő: lehetetlen kizárni Magyarországot az EU-ból

Az unióba csak belépni lehet, illetve önkéntesen kilépni belőle - mondta Tóth Norbert nemzetközi jogász. A szakértő a luxemburgi külügyminiszter keddi, Magyarországról szóló nyilatkozatát értékelte.

Jogilag lehetetlen kizárni egy tagállamot az Európai Unióból – mondta Tóth Norbert nemzetközi jogász az M1 aktuális csatornán. A szakember Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter keddi, Magyarország kizárását felvető nyilatkozatára reagált.

Tóth Norbert közölte: az unióba csak belépni lehet, illetve önkéntesen kilépni belőle. Jean Asselborn ezzel vagy nincs tisztában, vagy egyszerűen csak “a vágyait vetítette ki”. Bár politikusok “sokszor mondanak nagyot”, mindenképpen barátságtalan felvetés ez egy alapító tagállam külügyminiszterétől – tette hozzá.

A luxemburgi szocialista politikus a Die Welt című német lapban kedden megjelent interjúban azt mondta, szerinte ideiglenesen vagy végleg ki kell zárni Magyarországot az unióból, ez az egyetlen lehetőség a közösség összetartásának és értékeinek megőrzésére. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Asselborn szavaira reagálva a többi között kijelentette: “eddig is tudtuk, hogy Jean Asselborn komolytalan figura”, látszik, hogy csak néhány kilométerre lakik Brüsszeltől, “kioktató, nagyképű, frusztrált”.

A Süddeutsche Zeitung című német lap szerdai számában Jean Asselborn azt közölte: a Magyarország uniós tagságának megvonásáról szóló kijelentését ébresztőnek szánta a pénteki pozsonyi rendkívüli uniós csúcstalálkozó előtt.