Ezeket a lakásokat éri meg eladás előtt felújítani

A szakértők szerint érdemes megfontolni az eladó lakások felújítását, mert a panelek átlagosan 8, a téglalakások 26 százalékkal drágábban értékesíthetők a felújítandóaknál.

Egy elemzés azt mutatja, a felújított lakásokat négyzetméterenként akár 50-100 ezer forinttal magasabb áron lehet eladni, ezért érdemes mérlegelni ezt a beruházást. A nagyvárosok országos átlagai alapján egy 50 négyzetméteres panelnél egymillió forint, a téglalakásoknál pedig akár 3-5 millió forint is lehet a különbség.

Illusztráció. Panelkorszerűsítés. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

Nem mindenhol éri meg 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában hangsúlyozta: az elmúlt egy-két évben rendkívüli módon felélénkült az ingatlanpiac mind a forgalom, mind az árak tekintetében.

A felújított lakásokért Budapesten, illetve azokban a városokban lehet többet kérni, ahol eleve magasabbak az ingatlanárak és nagyobb a kereslet. A kisebb településeken ez a beruházás valószínűleg nem érvényesíthető az eladási árban.

Vannak olyan ingatlanok a piacon, amelyeknek egyébként is magas az értékük, mert jó helyen vannak, jó a fekvésük, és a szakember szerint ezeknél jelentősen nagyobb összeg kérhető, ha felújítottan kínálja az eladó, mert sokan már nem szeretnének a felújítással bajlódni, vagy kifejezetten befektetési céllal vásárolnak, és a vásárlás után szeretnék mielőbb kiadni.

Nem mindig kerül sokba 

Az ingatlan iránti bizalmat mindenképpen növeli, ha az jó állapotban van, jó minőségű. Gávris Szabolcs, az Openhouse szolnoki irodáinak tulajdonos-vezetője szerint sokszor viszonylag kis összegből is látványosan lehet javítani egy ingatlan megítélésén. Példaként említette a kertes házak esetében a gondozott, ápolt kertet.

Hamarabb jön a vevő 

Az ingatlan.com megvizsgálta azt is, hogy mennyi idő alatt lehet értékesíteni a különböző állapotú ingatlanokat, s az derült ki, hogy a felújítandó ingatlanok 2-8 nappal hamarabb találnak vevőre. Érdemes ezért a felújítás költségeit előre kiszámolni, kalkulálni, hogy megtérül-e a beruházás, valamint megfontolni azt is, hogy megéri-e időt tölteni a felújítással.

A döntés előtt célszerű tájékozódni a piacon, megnézni a kínálatot, összehasonlítani az eladó ingatlanokat, árajánlatot és tanácsot kérni a lehetséges kivitelezőtől, majd minden információt összegezve lehet jó döntést hozni, javasolta Balogh László.

Nem lesz mindig így 

Dr. Paróczai Dezső igazságügyi szakértő véleménye szerint a jelenlegi ingatlanpiac átmeneti állapotban van. A magyar építőipar még a válság utáni negatív csúcsból lábal ki, de a lakásállomány frissülése a kormányzati intézkedések hatására sem érte még el az éves normatívákat. Ugyanakkor nagy hiány van az építőiparban dolgozó szakemberekben is, és a csokot sem veszik annyian igénybe, mint amire számítani lehetett.

Dr. Paróczai Dezső tapasztalatai szerint jelenleg a használt lakások piaca nagyobb, mint az új építésű ingatlanoké. Az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője hozzátette: bár fellendülőben van a lakásépítés, de még nincsen elég új lakás a piacon. A szakember 2017 utánra prognosztizálja a változást.