Tovább tart, kevésbé fáj az ultrahangvezérelt érzéstelenítés

A régi nagy vágások helyett apró lyukakon keresztül műtik a vállakat az Ortopédiai Klinikán, célzott és kíméletes ultrahangvezérelt érzéstelenítést alkalmazva.

Egyedülálló módon a legmodernebb és legkíméletesebb érzéstelenítést alkalmazzák a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinikáján – számolt be róla az M1 Minden Tudás című műsora.

A műtéteknél ultrahangvezérelten, és kizárólag a vállat ellátó idegfonatba juttatnak fájdalomcsillapítót.

Így hosszabb ideig tart a hatása és a szövődmények kialakulásának kockázata is kisebb.

Skaliczki Gábor, a klinika ortopéd szakorvosa – A vállsebészetben az elmúlt 10 évben végbement egy forradalom, ez a forradalom arról szólt, mint ahogy minden más sebészeti ágban is, hogy a korábbi feltárásokat felváltották kis, apró lukakon keresztül végzett műtéti technikák.

A vállízületet egy nagy izomzat fedi, ez a delta izom, ettől lesz széles a sportolók válla.

A régebbi műtéti technikához ezt az egész izmot le kellett vágni az alatta fekvő csontról, felhajtani, és akkor fértek hozzá az ízülethez, annak is csak egy részéhez.

Az új kulcslyuksebészeti technikával egy kicsi, 1 centis lyukon keresztül vezetnek kamerát az ízületekbe, így 50-szeres nagyításban látható a terület.

Úgy tudnak behatolni a vállízületbe az izomrostok között, hogy az izmok nem sérülnek.

A vezetéses érzéstelenítésnek nagy hagyománya van az Ortopédiai Klinikán, az ultrahangvezérelt technikát Bondár Attila aneszteziológus hozta haza Franciaországból.

„Az ultrahang előnye, hogy látom, mit csinálok, látom az idegeket, a tűt, a tű hegyét, azt hogy hova adom be a helyi érzéstelenítőt. Látom az ereket is, így el tudom kerülni, hogy megszúrjak egy artériát vagy vénát” – mondta el Bondár Attila.

A fájdalomcsillapító hatása 10-15 órán keresztül is tart, de egy kis beültetett kanüllel akár napokig, sőt egy hétig is enyhíthető a páciens fájdalma.

Műtét alatt csak célzott érzéstelenítést végeznek, ezáltal az általános anesztézia mellékhatásait, szövődményeit teljesen ki tudják küszöbölni.

Vállízület (Fotó: M1/Minden Tudás)

Vállízület (Fotó: M1/Minden Tudás)

A fémimplantátumok helyett már műanyag és felszívódó változatokat használnak.

Ezzel a minimális műtéti beavatkozással vállficamok utáni betegségeket, az ínak szakadását, a bicepsz betegségeit, ízületi kopásokat is tudnak gyógyítani.

Valójában a nagy protézis- és csontbeültetéseken kívül mindent.

Nemcsak a vállon, hanem a térdben és bokaízületben is végeznek tükrözéses műtéteket, hamarosan a csípőn és a csuklón is lesz rá lehetőség.

Évente 200-250 minimális műtéti beavatkozást végeznek a klinikán.

Ezzel a módszerrel – hiszen belülről is látják az ízületet – azokat az egyéb betegségeket is orvosolni tudják a beavatkozás során, amelyeket menet közben észlelnek az orvosok.