Indulnak a gemenci szarvasbőgéstúrák

Erdei vasúttal vagy lovaskocsival is lesz mód a szarvasbőgés meghallgatására, a gyerekeknek külön program nyújt lehetőséget a különleges élmény átélésére. Akik pedig kulináris élvezetekkel együtt kívánnak szerelmes szarvasbikákat hallgatni, azoknak a lovasfogattal indított túrákon vacsorával és borkóstolóval együtt biztosít egyedülálló élményt az erdőgazdaság.

Szeptember 2-án és 3-án, valamint 9-én és 10-én az erdőgazdaság részletes programmal és felkészült szakemberekkel, túravezetőkkel várja mindazokat, akiket a szarvasok nászát hirdető gímszarvasbikák különleges bőgése érdekel – írja közleményében a Gemenc Zrt.

A erdőgazdaság ökoturisztikai központjából, Pörbölyről, valamint Gemenc északi kapujából, a Keselyűsi fogadóépülettől a Gemenci Erdei Vasút megszépült állomásáról 17.00-kor indulnak a túrák. A kalandra vágyók először egy „Gímvallatás” elnevezésű programon hullajtottagancs-bemutatót, majd Mosonyi Szabolcs „A gemenci szarvasok” című természetfilmjét tekintik meg.

Ezt követően 18 órakor indulnak a csoportok kisvasúttal a Gemenci erdő rengetegének „leghangosabb” erdőrészletébe, ahol megtapasztalják a szarvasbikák bőgésétől zengő erdő különös hangulatát. Mindezek után várhatóan 21 óra körül érkeznek vissza a kiinduló állomásra.

Bőgő gemenci gímszarvasbika (Fotó: Krizák István)

Bőgő gemenci gímszarvasbika (Fotó: Krizák István)

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján szeptember 2-án külön gyermekeknek szánt túrát szerveznek az erdei vasút egyik megállójánál Lassiban, ahol kézműves foglalkozások is várják a csendes hallgatózást hamar megunó kicsiket.

A gímszarvasbikák szerelmes hangjától zengő erdőt nemcsak a Gemenci Erdei Vasúttal lehet megközelíteni, hanem az erdőgazdaság lovasfogataival is.

Szeptember 3-án borkóstolóval egybekötött vacsorán tapasztalhatják meg a résztvevők a gemenci vad és a szekszárdi szőlőtő termésének csodálatos összhangját.

Fácánpástétom, tejfölös fácánleves vadas zsemlegombóccal, és túrós rétes, valamint a Schieber pincészet válogatott borai biztosítják a harmóniát a menüben. Ez a program is „Gímvallatással” kezdődik 17:00 órakor, majd a vacsora után 18:30-kor indulnak a fogatok az erdőbe és 21 órakor térnek vissza.

A lovasfogatokra előzetes bejelentkezés szükséges.