Megnyílt a családiház-korszerűsítési pályázat

8 órától lehet pályázni a 20 évesnél idősebb családi házak korszerűsítésére, például nyílászárócserére, fűtési rendszerek modernizálásra és megújuló energiarendszer kiépítésére lehet pénzt kapni. Háztartásonként maximum 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatásról van szó.

Felmérések szerint Magyarországon minden második családi házat korszerűsíteni kellene, mert nem energiahatékony, ami sok pénzbe kerül. A kormány ezért ötmilliárd forintot különített el a 20 évnél idősebb családi házak energetikai felújítására. Ez is része az Otthon Melege Programnak – mondta a fejlesztés- és klímapolitikáért felelős államtitkár néhány napja itt az M1-en.

A korábbi, például a hűtőgépcsere-programmal ellentétben most minden régióban egyszerre írják ki a pályázatot. Azok jelentkezhetnek, akiknek a családi háza 1996 előtt épült és legfeljebb 135 négyzetméter alapterületű. A vissza nem térítendő támogatás mértéke a korszerűsítések számától függ.

A pályázat meghatalmazással is beadható. Részben azért, mert nem mindenkinek van internet hozzáférése, részben pedig azért, mert a családi házak tulajdonosai sok esetben kiskorúak.

Szakértők szerint a pályázat nemcsak az családoknak jó, az építőipart is élénkíti. A Híradónak nyilatkozó cég marketingvezetője szerint a családoknak érdemes komplett modernizálásban gondolkodni, vagyis az ablakok cseréje mellett megéri a kazánt is korszerűre cserélni, ugyanis minél nagyobb egy épület energiahatékonysága, annál alacsonyabb a rezsi.

A két éve indult Otthon Melege Program eddig mintegy 17 milliárd forintnyi támogatást nyújtott 85 ezer családnak. Legutóbb, a hűtőcsere-program iránt is hatalmas volt az érdeklődés, ezért az eredeti félmilliárd forintos támogatási összeget háromszorosára emelte a kormány.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium korábban azt közölte, ha a családi házak korszerűsítése esetében is ilyen hamar, akár 1-2 nap alatt kimerül a keret, akkor pótolják.