A zikavírus súlyos ízületi elváltozásokat is okozhat

Brazil kutatók a zikafertőzés egy újabb lehetséges szövődményét vizsgálják: a feltételezés szerint a méhen belüli zikafertőzés súlyos ízületi elváltozásokat is okozhat a kisbabáknál.

A brazil Recifében dolgozó kutatók a British Medical Journal (BMJ) keddi számában publikált új tanulmányban számoltak be hét esetről, amelyeknél valószínűleg a zikavírus okozhatott ízületi elváltozást – artrogripózist – a kisbabáknál.

Az elemzés szerint a zikavírus a méhen belül fejlődő magzat motoros neuronjait támadta meg, azokat a sejteket, amelyek az izmok összehúzódását és elernyedését vezénylik.

A vizsgált esetek mindegyikénél az anya dokumentáltan zikafertőzésen esett át a terhesség alatt, vagy abnormálisan kis fejjel született meg a gyermeke.

A zikaláz tavaly ütötte fel a fejét Brazíliában, ahol több mint 1700 mikrokefáliás (kórosan kisfejű) csecsemő született, a kutatások szerint minden bizonnyal a fertőzés miatt.

epa05257935 (FILE) A file picture dated 11 February 2016 shows Leticia de Araujo (L) holding her daughter, one-month-old Manuelly Araujo da Cruz, who was born with microcephaly and was exposed to the Zika virus during her mother's pregnancy, in Rio de Janeiro, Brazil. The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) confirmed on 13 April 2016 that the Zika virus is a cause of microcephaly and possibly other birth defects.  EPA/ANTONIO LACERDA

A csecsemők ízületeit is károsíthatja a zikavírus. EPA/ANTONIO LACERDA

Mivel a legtöbb zikás esetet Recifében találták, a várost tekintik a járvány központjának.

A szúnyogok terjesztette vírus gyorsan szétszóródott Dél-Amerikában, és a közelmúltban az Egyesült Államokban is előfordultak már zikalázas esetek.

A texasi egészségügyi hatóságok kedden jelentették be, hogy az államban egy lánycsecsemő zikafertőzés miatt hunyt el – ez volt az első ilyen haláleset az országban.

A mikrokefáliás kislány röviddel a születése után halt meg. A hatóságok szerint utazáshoz köthető az anya és magzatának zikafertőzése.

Mivel a zikafertőzés okozta ízületi elváltozásokat vizsgáló kutatás megfigyeléses vizsgálat volt, amely artrogripózisisos eseteket elemzett, nem tudták egyértelműen megállapítani, hogy kifejezetten a zikavírus okozta-e az ízületi elváltozásokat.

A tudósok azonban úgy vélik, a csecsemőknél tapasztalt deformitás kapcsolatba hozható a zikafertőzéssel azon a módon, hogy a vírus az anyaméhben fejlődő gyermek agyára és a magzat izmaihoz az ingerületet eljuttató motoros neuronjaira is hatott.

Ha az ingerület gyenge vagy hibás valamilyen módon, a magzat mozdulatlan pózban marad az anyaméhben, így az ízületei deformálódnak – fejtette ki Vanessa van der Linden, egy sérült gyermekekkel foglalkozó recifei szervezet kutatója, a tanulmány szerzője.

“Nem tudjuk teljes bizonyossággal, de úgy gondoljuk, a motoros neuronokkal van baj, és a károsodást valószínűleg a vírus okozza. További esteket kell tanulmányoznunk, hogy jobban megértsük” – fűzte hozzá a tudós.

Egy londoni szakértő, Jimmy Whitworth professzor szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy a zikavírus az eddig feltártakon kívül is számos egyéb egészségkárosodást okozhat, köztük látás- és hallássérülést, valamint normális fejmérettel született csecsmőknél is okozhat agykárosodást.

Az új kutatás eredményei összhangban vannak azzal a korábbi megállapítással, hogy a zikavírus különösen az idegszöveteket károsítja – jelentette ki.