Súlyos a helyzet Venezuelában, az ország elhagyásáról beszél a magyar kolónia

Venezuelában hónapok óta gazdasági, társadalmi és politikai válság uralkodik. A gyárak leálltak, a hivatalokban csökkentették a munkaidőt. Az ország gyakorlatilag minden fogyasztási cikket importál, de már nincs több pénze a behozatal finanszírozására, ez magyarázza a súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiányt. A létfontosságú áruk 80 százaléka fellelhetetlen a helyi üzletekben. Egy Venezuelában élő magyar mesélt az országban uralkodó állapotokról.

Gózon Imre nyugalmazott építészmérnök, a caracasi Magyar Ház vezetője 60 éve él Venezuelában. Nyári szabadsága után érkezett vissza az országba, ahonnan a Kossuth Rádiónak nyilatkozott. Elmondta: visszatértekor sokkal rosszabb helyzet találta, mint korábban. A kint élő magyar kolónia tagjai már arról beszélnek, hogy a nehéz körülmények miatt elhagyják az országot.

Mintegy 130 ezer venezuelai utazott Kolumbiába a hétvégén, hogy a Venezuelában hiánycikknek számító élelmiszereket és gyógyszereket vásároljon. EPA/GABRIEL BARRERO

Nincs étel és gyógyszer

Mindennapos problémát okoz az élelmiszerhiány. Cukor még a feketepiacon sem kapható. Tej és pelenka sincs, ami megnehezíti a kisgyermekes anyák mindennapjait. Friss kenyeret és lisztet csak nagyon ritkán lehet kapni, a csirkéről pedig úgy hírlik, hogy szalmonellával fertőzött. Ha friss áru érkezik az üzletekbe, több kilométeres sor alakul ki a boltoknál. Az ország bizonyos részein éheznek az emberek – mondta Gózon Imre.

Nem véletlen, hogy a venezuelai kormány júliusban, két héten belül másodszor nyitotta meg a határt. Legutóbb két nap alatt mintegy 130 ezer venezuelai utazott Kolumbiába, hogy Venezuelában hiánycikknek számító élelmiszereket és gyógyszereket vásároljon. Az alapvető fogyasztási cikkek – mint a cukor vagy a liszt – iránt akkora volt a kereslet, hogy más kolumbiai városokból kellett pótolni a gyorsan fogyó termékeket.

Megszűnt a közbiztonság

Ha az élelmiszerhiány nem lenne elég nagy probléma, súlyosbítja a helyzetet az is, hogy az országban hatalmas a bűnözés. Az autólopások mindennaposak. Legtöbbször fegyveres motorosok állítják le a sofőröket, akik aztán választhatnak az életük vagy az autójuk között. Kétszáz banda ténykedik, amelyek főleg kábítószer-kereskedelemből tartják fent magukat, de gyakoriak a lopások és az emberrablások is. Naponta 40-50 gyilkosság történik emiatt – mutatott rá a nyugalmazott építészmérnök.

Nem ér semmit a pénz

A nagyvállalatok jelentős része leállította már a termelést, mivel nem érkeznek külföldről nyersanyagok. A cégek a kormányzatot hibáztatják a krízisért, míg Nicolás Maduro elnök úgy látja, a gazdasági élet szereplői hadjáratot folytatnak a kormány ellen.

A megélhetési problémákat tovább súlyosbítja az elképesztő mértékű infláció. A Nemzetközi Valutaalap számítása szerint idén 720 százalékos a pénzromlás az országban, és a helyzet egyre rosszabb.

A nyugdíjasoknak nyugdíjuk felvételéhez táskával kell menniük a hivatalba, annyi pénzt kapnak, csak jóformán semmit nem lehet belőle venni. Ráadásul hazafelé óvatosnak kell lenniük a rablások miatt. Sokkal veszélytelenebb átmenni egy piros lámpán, mint megállni előtte – világított rá Gózon Imre.

Az autózást egyébként nem nehezíti a benzinár, hisz, bár hatvanszorosára emelték azt, még mindig csak két forintnak megfelelő bolivárba kerül egy liter. Alkatrészt viszont nagyon nehéz beszerezni a kocsikhoz, így ha elromlanak, nem lehet használni őket. A tömegközlekedés ugyanakkor rossz és veszélyes, előfordul, hogy a buszokra fegyveresek szállnak fel, az utasoknak pedig mindenüket át kell adniuk nekik – számolt be az állapotokról a caracasi Magyar Ház vezetője.

Nicolas Maduro. EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Az árammal már nem kell spórolni

Július elején némi örömöt okozhatott a venezuelaiak számára, hogy beszüntették az országban az áprilisban bevezetett áramkorlátozást. A korlátozás oka az volt, hogy tartósan túl alacsony volt a vízhozama annak a folyónak, amelyből az ország legfontosabb vízerőműve nyer energiát.

Ezért elnöki rendelettel négynapos munkahetet vezettek be, hogy így is takarékoskodjanak az árammal; a közalkalmazottak munkahete kétnaposra csökkent. A kormány spórolásra szólította fel a lakosságot is, a nőktől például azt kérték, ritkábban mosakodjanak, és ne szárítsanak hajat.

Nem könnyű elérni a rokonságot

Gózon Imre rendszeresen jár Magyarországra a rokonságot meglátogatni. Telefonon is tartják a kapcsolatot, de ez egyre nehezebb. Mint mesélte, évek óta nincs direkt telefonkapcsolat Magyarországgal, így először a venezuelai központot kell tárcsáznia, ami megkönnyíti a beszélgetések lehallgatását.

A hazalátogatást nehezíti, hogy már csak két légitársaság repül Európába. venezuelai pénzen pedig nem lehet repülőjegyet venni, csak dollárért cserébe. Az infláció folyamatosan nő, így a repülőjegy egy vagyonba kerül.

Még rosszabb lehet a jövő 

A nyugalmazott építészmérnök attól tart, egy általános elégedetlenség után polgárháború tör majd ki Venezuelában. Szerinte a gazdagabb középréteg is felélte már a tartalékait, így heteken, hónapokon belül olyan állapot áll majd elő, amikor már a hadsereg sem tudja fenntartani a rendet.