Szemüveges? Jó, ha ezt tudja

Manapság divat szemüveget viselni. A talán nem túlzó kijelentés egyik oka, hogy rengeteg a szemüvegakció, így könnyebben is szánják rá magukat a szemüvegesek egy újabb darab megvételére. Annak ellenére azonban, hogy több tízezer forintba is kerülhetnek, könnyen megsérülhetnek, így nem árt résen lenni a vásárláskor a feltételeket illetően. Szemüvegre is van ugyanis garancia, csak kevesen tudják.

Átlagosan körülbelül 3 évente cserélnek szemüveget a magyarok. Bár a divat is nagy szerepet játszik a döntés meghozatalakor, ám az okok között a legfontosabb még mindig egészségügyi, nevezetesen a szem állapotának romlása, a dioptria megváltozása.

Illusztráció. MTI Fotó: Balaton József

Mivel a szemüvegek egyre könnyebbek és kevesebb anyagból készülnek, íg az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy mindent kibírnak. Ez azonban koránt sincs így, vigyázni kell rájuk, mert törékenyek. Ha azonban mégis megtörténik a baj, nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, milyen fogyasztóvédelmi jogok illetnek meg minket.

Van rá garancia

A szemüvegek és az optikai eszközök szempontjából a tartós fogyasztási cikkek kötelező jótállásáról szóló kormányrendelet az irányadó. Vagyis ha a bruttó vételár meghaladja a 10 ezer forintot, akkor egyéves jótállás vonatkozik rájuk.

Ha tehát a vásárlást követő egy éven belül “meghibásodás” történik, és a hiba jellege indokolja, akkor ugyanazokkal a szavatossági jogokkal élhet a fogyasztó, mint más esetben is. Kérhet javítást, cserét, árleszállítást vagy vételár-visszafizetést. Ha egy éven túl történik a panasz, akkor viszont már a fogyasztónak kell bebizonyítania, hogy a szemüveg gyári hibás vagy anyaghibás, amiért kártalanítást kér – magyarázta Kolyvek Antónia, a Budapesti Békéltető Testület szóvivője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A szemüveg elkészítésekor érdemes érdeklődni arról, hogy az optikai üzlet vállal-e garanciát arra az esetre, ha például ott rossz dioptriát állapít meg a látásvizsgálatnál, és az alapján készül el a lencse. Illetve nem árt tájékozódni a szerződéskötési feltételekről sem – tette hozzá.

Tokban kell tárolni

Vitás esetekben a leggyakrabb arról szoktak vitázni a felek, hogy mi számít rendeltetésszerű használatnak, és mi nem. Ezt megelőzendő érdemes tokban tárolni a szemüveget, mert önmagában egy táskába téve összekarcolódhat, vagy akár el is törhet. Hősokknak sem szabad kitenni, mert nem bír ki mindent, így nem ajánlott nagyon erős hőségben például az autó szélvédője közelében tárolni – mutatott rá a leginkább vitás kérdésekre Tóbiás Richárd, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke.

Meg kell őrizni a nyugtát

A garanciális jog érvényesítéséhez nem a gyártóhoz, hanem a forgalmazóhoz kell fordulni. Ehhez a megvásárolt szemüveg nyugtájával vagy számlájával, illetve, ha van, a jótállási jegyével kell rendelkeznie a vásárlónak. Ha kötelező jótállás vonatkozik a szemüvegre, akkor utóbbira nincs szükség.

Külön is lehet biztosítani

A garancián felül nagyon sok optikai üzletben külön biztosítást is lehet kötni a szemüvegekre, ami balesetre és egyéb külső mechanikai sérülésekre vonatkozik. A szemüveg árának bizonyos százalékában szokták meghatározni, körülbelül 5-8 ezer forint szokott lenni. Ha bármi történik a szemüveggel, akkor a látszerész és a vásárló is önrészt vállal a javítási költségekből. Ilyenkor a biztosítási szelvénnyel és az azt igazoló papírokkal lehet reklamálni – húzta alá Tóbiás Richárd.