Merénylet az isztambuli repülőtéren: Sok a halott és a sebesült

28-an meghaltak és több mint hatvanan megsérültek, amikor öngyilkos merénylők robbantottak és lövöldöztek az isztambuli Atatürk repülőtéren. Az M1 tudósítója úgy tudja, hogy négy kézigránát is robbant a nemzetközi terminálnál előtt. A merényletnek nincs magyar áldozata, sérültje

A korábban jelentett tíznél sokkal több halottja és sebesültje van a kedd esti isztambuli repülőtéri robbantásoknak: a város kormányzójának közlése szerint eddig 28 halottról és 60 sebesültről tudni.

Változott a robbantások feltételezett száma is: nem kettő, hanem három történt a török hatóságok szerint, és nagy valószínűséggel a merénylők is legalább hárman voltak.

Egy török tisztségviselő szerint a rendőrség lövéseket adott le a merénylőkre, hogy ártalmatlanná tegyék őket a repülőtér bejáratánál. A gyanúsítottak ezt követően a biztonsági átvilágítás előtt hozták működésbe a maguknál tartott robbanószert.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a robbantások után az elnöki palotában tanácskozott miniszterelnökével és a fegyveres erők főparancsnokával.

Hendrich Balázs isztambuli magyar főkonzul arról tájékoztatta az MTI-t: nincs tudomásuk arról, hogy az áldozatok között magyar állampolgárok lettek volna. Egyben közölte: az isztambuli magyar főkonzulátus információkért egész éjszaka hívható a 00 90 533 375 8715-ös telefonszámon.

A támadás az Atatürk repülőtéren történt. Az első hírek szerint két férfi nyitott tüzet Kalasnyikov gépkarabélyokkal, majd pedig felrobbantotta magát, ám feltehetően kettőnél több terrorista követte el a merényleteket.

Fotó:EPA/SEDAT SUNA

Fotó:EPA/SEDAT SUNA

A hatóságok lezárták a repülőteret. A támadást követően néhány járatot átirányítottak más repülőterekre – nyilatkozott egy repülőtéri illetékes, hozzáfűzve: nem világos egyelőre melyik, szerda reggel induló járatokat fogják törölni.

Egyelőre egy szervezet sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, ugyanakkor a Törökországban elkövetett terrorista támadásokért a török hatóságok általában a szakadár Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), vagy az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezetet teszik felelőssé.

 

Egyelőre egy szervezet sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, ugyanakkor a Törökországban elkövetett terrorista támadásokért a török hatóságok általában a szakadár Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), vagy az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezetet teszik felelőssé.

A robbanás helyszíne

Az Atatürk nemzetközi repülőtér Törökország legnagyobb légikikötője, mely Isztambul európai oldalán található.

A repülőtérnek két terminálja van, egy nemzetközi és egy belföldi. A nemzetközi terminált 2001-ben adták át, és a világ egyik legmodernebb termináljának tartják.

Az isztambuli Atatürk repülőtér Fotó: Reuters

Az isztambuli Atatürk repülőtér Fotó: Reuters

 

Hat hónap, három merénylet

Az elmúlt egy évben egymást követik a terrortámadások Törökországban.

A merényleteket célpontja számos alkalommal a két legfontosabb város, Ankara, illetve Isztambul volt.

Isztambulban tavaly decemberben kurd szélsőségesek robbantottak a város másik repülőterén.

Idén januárban az Iszlám Állam tagja robbantott fel magát a történelmi városrészben. Akkor 12 német és egy perui halt meg.

Március közepén négy turista halt meg, amikor az Iszlám Állam egy másik tagja öngyilkos merényletet követett el Isztambul egyik forgalmas bevásárlóutcáján.

Három hete pedig egy rendőröket szállító busz volt a célpont. A merényletben 12 ember vesztette életét. Ezt a támadást kurd szélsőségesek vállalták magukra.

A májusi adatok szerint egy év alatt harmadával zuhant a török turizmus. A 22 évvel ezelőtti, tehát az 1994-es szintre esett vissza a Törökországba látogató turisták száma.