Papp Károly: az illegális migráció hatással van a közbiztonságra is

Az együttműködés, az információcsere, az együtt gondolkodás az illegális bevándorlással szembeni sikeres fellépés záloga - mondta Papp Károly országos rendőrfőkapitány a nyugat-balkáni illegális migrációt áttekintő keddi tanácskozáson Budapesten.

A tizenhárom ország, valamint az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex és az európai rendőrségi együttműködési szervezet, az Europol képviselőinek részvételével megrendezett eseményen az altábornagy azt mondta: az új kihívásokra együttes válaszokat kell adni.

Az országos rendőrfőkapitány arról is beszélt, hogy az illegális migrációval szembeni fellépés nemcsak határrendészeti, hanem bűnügyi, közrendészeti és idegenrendészeti feladat is.

A komplex rendvédelmi feladat komplex válaszokat és fellépést kíván, ezért a bűnügyi és rendészeti munkának összehangoltnak kell lennie – mondta, példaként említve az embercsempész szervezetek elleni fellépést.

Felidézte: a múlt évben Németország, Ausztria, Szerbia és Magyarország már döntött közös határrendészeti lépésekről, a koszovói migránshullámot akkor sikeresen kezelték.

Magyarországon az illegális bevándorlásban azonban 2015 májusában a főkapitány megfogalmazása szerint robbanásszerű változás következett be, amelyre a kormány három pilléren nyugvó intézkedéscsomaggal válaszolt, ez a jogszabályváltozások mellett technikai eszközök alkalmazását, továbbá a rendőri erők átcsoportosítását, speciális határőrizeti egység létrehozását jelentette.

Migránsok a teljes kapacitással működő szabadkai befogadóállomáson 2016. június 20-án. MTI Fotó: Molnár Edvárd

Papp Károly úgy fogalmazott, a helyzet kezelése egyedül nem megy, ezért köszönetet mondott azért, hogy a magyar rendőrség a múlt év második felében nemzetközi támogatást kapott többek között a lengyel határőrségtől és a szlovák rendőrségtől a magyar-szerb zöldhatár ellenőrzéséhez.

Hozzátette: Magyarország is figyeli környezetét és segített a tőle segítséget kérőknek, így például Szerbiába, Szlovéniába, Görögországba, Bulgáriába, Macedóniába utazott magyar kontingens, Szlovénia és Macedónia részére pedig a műszaki akadály megépítéséhez biztosított Magyarország alapanyagot.

Az altábornagy a balkáni útvonalon tett intézkedéseket az illegális bevándorlással szembeni fellépés szempontjából történelmi léptékűeknek nevezte, példaként említve a görög-macedón határ zárását.

Az országos rendőrfőkapitány sajátosnak nevezte Magyarország helyzetét abból a szempontból, hogy az illegális bevándorlók elsősorban Görögország, illetve Bulgária területén lépnek be az Európai Unióba, és csak másodszor Magyarország területére.

Migránsok a török parti őrség hajójának fedélzetén (MTI/EPA/Tolga Bozoglu)

Papp Károly alapkérdésnek nevezte a schengeni kódex előírásainak betartását és betartatását, és azt mondta, meggyőződése, hogy az unió területére szabályozott és ellenőrzött módon kell, hogy az illegális migránsok belépjenek.

Hozzátette: ezzel összhangban áll a magyar jogszabályi környezet is, ennek szellemében hajtják végre feladataikat tavaly szeptembertől a déli határszakaszokon.

Hangsúlyozta azt is, hogy az illegális migráció hatással van nemcsak a terrorfenyegetettségi helyzetre, hanem az általános közbiztonsági helyzetre, ezáltal az unió állampolgárainak szubjektív biztonságérzetére is.

A főkapitány szerint folyamatosan megfigyelhető a menekültjoggal visszaélés, az illegális bevándorlók célországválasztása, és az is, hogy a menekültstátusért folyamodók egyre többször sértik meg az előírásokat.

A tanácskozáson Ausztria, Bulgária, Csehország, Görögország, Horvátország, Lengyelország, Macedónia, Németország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, valamint Magyarország képviselteti magát a Frontex és az Europol mellett.

A rendezvényen kivetítőn idézték az Európai Parlament és az Európai Tanács 2016. március 9-én kiadott, a személyek határátlépésére irányadó szabályok uniós kódexéről szóló rendeletét, amely kimondja: “A határellenőrzés végrehajtása nem csupán azoknak a tagállamoknak az érdeke, amelyek külső határainál azt elvégzik, hanem valamennyi olyan tagállamé, amely belső határain megszüntette a határellenőrzést.

A határellenőrzésnek elő kell segítenie az illegális bevándorlás és az emberkereskedelem elleni küzdelmet, és meg kell előznie a tagállamok belső biztonságát, közrendjét, közegészségügyét és nemzetközi kapcsolatait fenyegető veszélyeket.”