Növekvő állami bevétellel tervezték a jövő évi büdzsét

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter közölte, a kormány a gazdaság növekedése és fehéredése, valamint a foglalkoztatás bővülése miatt tud jövőre többet költeni egyebek mellett az oktatásra. Ha azonban Nagy-Britannia kilép az EU-ból, az csökkenti a magyar gazdasági növekedést.

A 2017-es költségvetésbe beépítették az állam növekvő bevételeit. A kormány a gazdasági növekedés, a gazdaság fehéredése és foglalkoztatás bővülése miatt tud az ideihez képest jövőre egyebek mellett az oktatásra 271 milliárd forinttal többet költeni – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 aktuális csatornán.

Online kasszák a szolgáltató ágazatban és papírmentes számla

A tárcavezető kiemelte: a gazdaság fehéredése például az online kasszák bevezetéséhez köthető. Az online pénztárgépek rendszerét szeptember 1-től és január 1-től különböző szolgáltató szektorokra is kiterjesztik – tette hozzá.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b) és Rogán Antal, a miniszterelnöki kabinetirodát vezető miniszter (j) beszélget a jövő évi költségvetésről szóló szavazás után, az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. június 13-án. A parlament 122 igen és 63 nem szavazattal elfogadta Magyarország 2017. évi költségvetését, amelyet a kormány az adócsökkentés, az otthonteremtés és a gyarapodás büdzséjeként jellemzett. Mellettük Simicskó István honvédelmi miniszter (k). MTI Fotó: Kovács Tamás

Arról is beszámolt, hogy jövőre akarják tesztelni az elektronikus számlarendszer bevezetését, hogy a vállalatok, a cégek papírmentesen tudjanak elektronikus számlákat kiállítani.

A brit kilépés visszavetné a magyar növekedést

A Nagy-Britanniának az Európai Unióból (EU) való kilépéséről szóló közelgő népszavazással kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy amennyiben Nagy-Britannia a kilépés mellett dönt, akkor Magyarország gazdasági növekedése várhatóan 0,3-0,4 százalékkal fog csökkenni.

Online pénztárgép MTI Fotó: Kallos Bea

Online pénztárgép MTI Fotó: Kallos Bea

A reálnyugdíj növekedésre számít

Varga Mihály azt is hangsúlyozta: a kormány arra törekszik, hogy a nyugdíjak értékállóak legyenek. A tárcavezető a reálnyugdíj növekedésre számít, ugyanis mint mondta: 2011-2015 között 8,8 százalékkal emelkedett reálértékben a nyugdíjak értéke, bízik benne, hogy 2017-ben is folytatódik ez a tendencia.