Amal Clooney képviseli a jazidi nőket az Iszlám Állammal szemben a Nemzetközi Büntetőbíróság előtt

Amal Clooney nemzetközi emberjogi ügyvéd fogja védeni a szexrabszolgaság, szexuális erőszak és népirtás áldozatául esett jazidi nőket az Iszlám Állammal szemben a Nemzetközi Büntető Bíróságon - jelentette be az ügyvéd londoni irodája pénteken.

A londoni Doughty Street-i ügyvédi iroda ügyvédjeként Amal Clooney a Nemzetközi Büntető Bíróság elé akarja idézni az jazidi közösség ellen elkövetett bűnökért az iszlamista terrorcsoportot.
“Tudjuk, hogy több ezer jazidit öltek meg, több ezer jazidi nőt használtak rabszolgának. Tudjuk, hogy rendszeresen megerőszakolták őket, és ez még most is folyik. És még senki nem vontak ezért felelősségre” – közölte Amal Clooney, George Clooney amerikai színész felesége.

Az IÁ fegyveresei 2014 óta az iraki vallási kisebbség több mint 400 ezer tagját űzte el észak-iraki otthonából, és megöltek, megerőszakoltak, rabszolgaságba vetettek több ezer jazidit, ördögimádóknak bélyegezve meg őket.

A jazidik képviselői, köztük a Nobel-békedíjra jelölt Nadia Murad Basee Taha igazságszolgáltatást követel az IÁ fegyveres által elkövetett bűncselekményekért. Tahát magát is elrabolták és megerőszakolták az iszlámisták, de sikerült megszöknie fogságukból. Decemberben az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé vitte az ügyet, felszólítva cselekvésre a nemzetközi közösséget. Az Egyesült Államok, az Európai Parlament és az Európa Tanács népirtásnak minősítette az iszlamista csoport bűncselekményeit.

A jazidi közösség vallási etnikai kisebbség saját monoteista vallással. A kurd nyelv egyik dialektusát beszélik. Az IÁ térhódítását megelőzően a több mint félmilliós jazidi kisebbség jellemzően a történelmi Mezopotámia északi részén, a mai Irak Ninive tartományában élt.