Zöldenergiával védik a Galápagos-szigeteket

Évek óta megújuló energiával fedezik a galápagosi San Cristóbal sziget áramszükségletének harmadát. Most kétharmadra bővítenek.

Már 2007 óta segítik nemzetközi vállalatok zöldenergiával ellátni a Föld egyik legkülönlegesebb ökoszisztémáját, a Galápagos-szigetvilágot.

A cégek és az ecuadori kormány azért telepítettek szélerőműveket a szigetekre, hogy ne kelljen tankhajókkal dízelt hozni a régióba, ami egy baleset esetén a tengerbe ömölve felbecsülhetetlen károkat okozna.

Annak idején a 11 energetikai céget tömörítő Global Sustainable Electricity Partnership (GSEP) nonprofit szervezet vezette és finanszírozta a 10 millió dolláros beruházást.

Tengeri leguán és kis földipinty a Galápagos-szigeteken (Fotó: AFP)

Tengeri leguán és kis földipinty a Galápagos-szigeteken (Fotó: AFP)

A San Cristóbal szigetre három darab, 51 méter magas szélkereket, és két kisebb naperőművet telepítettek; a rendszer átlagosan 30 százalékát fedezte a helyi áramfogyasztásnak.

Ezzel az elmúlt nyolc évben 8,7 millió liter dízelt és 21 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást váltottak ki a társaság számításai szerint.

A GSEP most nagyszabású bővítést tervez, amivel 70 százalékra emelhetnék a zöldenergia arányát. Távlati céljuk pedig a fosszilis energia teljes kivonása.

A 19 kisebb-nagyobb szigetből és száznál is több vulkanikus sziklából álló Galápagos-szigetcsoport egy sor különleges állat és növény élőhelye.

Charles Darwin kutatásainak is fontos helyszíne volt, itt tanulmányozta az alkalmazkodás, a természetes szelekció működését a később róla elnevezett pintyeken (valójában sármányféléken).

A szigetek további emblematikus állatai a galápagosi óriásteknős, a varacskosfejű leguán, a tengeri leguán, a galápagosi pingvin, és a galápagosi medvefóka.

A szigetek az Egyenlítőhöz közel fekszenek, csaknem 1000 kilométerre Ecuadortól, melynek fennhatósága alá tartoznak.