Szanyi: ez aljas kérdés

A szocialista politikus szerint a betelepítési kvótával kapcsolatos népszavazási kérdésre jó gusztussal nem lehet válaszolni.

A Kúria szerint lehet népszavazást tartani a kormány kezdeményezésére a kötelező betelepítési kvóta ügyében. A kormány által kezdeményezett, és most jogerősen hitelesített népszavazási kérdés úgy szól: “Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Szanyi Tibor szerint ez egy aljas kérdés, amire jó gusztussal nem is lehet válaszolni. A kérdésben olyan jogi csavar van, ami azt feltételezi, mintha ebben az ügyben a magyar Országgyűlésnek lenne az utolsó szava, miközben ez nem igaz – mondta a szocialista EP képviselő az M1 Ma reggel című műsorában.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy az egész európai közösség kvótákra épül. „Kvóta, hogy mennyi pénzt kapunk, ott van a tej és húskvóta is, így az nem természetidegen, hogy ez a kérdés is kvótaalapon van” – mondta.

Szanyi szerint az Európai Bizottság javaslata számunkra elegáns, ugyanis pici számot határoznak meg. „A több százezer menekült van, de ezres szinten van a javaslat, hogy hány embert kellene Magyarországnak befogadni” – nyilatkozta.

A szocialista képviselő úgy véli, hogy amíg Magyarország évente 4 milliárd eurónyi segélyt kap az európai közösségektől és adófizetőktől, addig lehet azt mondani nekünk, hogy „nézd öreg, hogyha te nem veszel részt a közös problémákban, akkor mi se veszünk részt a te finanszírozásodban” – magyarázta Szanyi Tibor.

A politikus arról is beszélt az M1 műsorában, hogy indul az elnökjelölti posztért és három pillére helyezné a baloldali politikát: „egészségügy, oktatás és a gyermekjólét, ha erre a három cölöpre helyezzük a hozzáállásunkat, akkor nem maradhat el a siker”.