Ingatlan.com: fehéríthetik az albérletpiacot az új adójavaslatok

Az ingatlanhirdetési portál szerint fehéríthetik az évi mintegy 100 milliárd forintos nagyságrendű albérletpiacot, és drágulást is hozhatnak a szektorban az új adójavaslatok, miközben a munkáltatók által adható támogatás miatt a bérlőknek nem feltétlenül kell többet fizetniük.

A portál közleménye szerint az intézkedések a munkáltatók számára kedvezőek, mert ők társasági adókedvezményt is kaphatnak, amennyiben támogatják a mobilizációt, vagyis az adott munkahelytől távol élő munkavállalóik lakhatását.

A közlemény idézi Balogh László gazdasági szakértőt, aki szerint, ha a tervezett változások fokozzák majd a mobilizációt, akkor rövid és hosszabb távon egyaránt hatással lesz az albérletpiacra, elsősorban a városokban eredményezhet élénkülést. A bérelt lakások piacának fehérítése mellett a távolabbi településen lévő munkahely-választást is ösztönözhetik.

A tájékoztatás szerint a foglalkoztatás első két évében a minimálbér 40 százalékát fizetheti adómentesen a munkáltató lakhatási támogatásként, a következő két évben az igazolt bérleti díj negyedét, majd az ötödik évben 15 százalékot adhat, ez pedig havi több tízezer forintos támogatást jelenthet a munkavállaló számára.

A portál szerint a munkáltatókat adómentességgel és további adókedvezménnyel arra is ösztönözhetik a tervezett módosítások, hogy dolgozóiknak lakást béreljenek. A tulajdonosi oldalt érintheti az a tervezett változtatás, amely szerint az átalányadózásról szóló szabályok a lakást bérbe adó magánszemélyekre is vonatkozhatnak a jövőben – írták a tájékoztatásban.