Új program a cégek digitális helyzetének javításáért

Infokommunikációs (IKT) motivációs és szemléletformáló programot indít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK).

Ezt jelentette be Kara Ákos, az NFM infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára kedden sajtótájékoztatón Budapesten. Hozzátette: a tervek szerint legalább 3000 vállalkozást sikerül bevonni az idén májustól 2017 nyaráig tartó – Közép-Magyarország kivételével – országos programba. A projekt fő célja a magyar kis- és középvállalkozások (kkv-k)informatikai képességeinek fejlesztése, hiszen a korszerű infokommunikációs eszközök, megoldások használata már ágazattól függetlenül nélkülözhetetlen a vállalkozások versenyképességéhez – mondta.

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára (MTI Fotó: Kovács Attila)

Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára (MTI Fotó: Kovács Attila)

Dunai Péter, az MKIK főtitkára kifejtette: a “Modern Vállalkozások Programja – Vállalkozz digitálisan!” projekt mintegy 2 milliárd forintos uniós támogatásból valósul meg, amelyből a kamara 1,75 milliárd forintot kap és fordít a program megvalósítására. A konzorciumi partner Informatika a Társadalomért Egyesület 218 millió forintot, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség pedig 32 millió forintot használ fel.

A program fő célja, hogy digitális technológiákat, szolgáltatásokat kínáljon a kkv-knak, a területi kamaráknál 29 tanácsadó segít a vállalkozásoknak eligazodni abban, milyen digitális eszközökkel vagy szolgáltatásokkal érhetnek el nagyobb hatékonyságot. A szállítói partnerhálózatban lévő informatikai cégek pedig kedvezményes ajánlatokat, beszerzési lehetőségeket kínálnak a csatlakozó kkv-knak. Emellett a projekthez kapcsolódó vállalatok ingyenesen vehetnek részt konferenciákon, vehetik igénybe az elektronikus tudástárat – ismertette a főtitkár.

További előny lehet Dunai Péter szerint, hogy a vállalkozások elnyerhetik a “Digitálisan felkészült vállalkozás” minősítést, amely lehetővé teszi, hogy a későbbi pályázatok keretében további 5 százalékos támogatást kapjanak IKT-technológiák beszerzése esetén.