Száz kilométeres szél tombol a Balatonnál

Riasztást adott ki azt Országos Meteorológiai Szolgálat az ország nyugati felére a viharos széllökések miatt és 13 megyében van érvényben figyelmeztetés. A Balaton térségében helyenként 100 kilométer/óránál is nagyobb a szelet mértek.

Pécsett elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, az orkán erejű szél egy cirkusz hirdetőtábláit szakította le és az úttesten sodorta a falemezeket, az autók alig tudták kikerülni.

Tatán a lovasünnepet szakította félbe az időjárás. A hagyományőrző lovasprogramok elmaradnak, mert a szombati eső csúszóssá tette a talajt.

Riasztják a tűzoltókat

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője arról beszélt az M1-en, hogy negyvennél is több riasztást kaptak. Főleg a Dunántúlról, kidőlt fák, leszakadt faágak miatt hívják a tűzoltókat. Lehetnek fennakadások az áramszolgáltatásban és a közlekedésben is.

Hajdú Márton azt mondta: Öttevényben egy leszakadó faág parkoló gépjárműre zuhant, személyi sérülés nem történt, azonban az autóban jelentős károk keletkeztek.

Emellett volt olyan helyszín, például Baranya megyében, Nagypeterdben, ahol a vasúti töltésre dőlt rá egy fa.

Ismét jár a balatoni komp

A viharos erejű szél miatt délelőtt leállított balatoni komp újra a kiadott menetrend szerint közlekedik Szántód és Tihany között – közölte kora délután Szabó Zsolt, a Balatoni Hajózási Zrt. üzletágvezetője.

Továbbra sem indulnak, és vasárnap már nem is fognak közlekedni a menetrend szerinti hajójáratok, valamint a társaság sétahajói.

Kapcsolódó tartalom