20 milliárd forinttal csökken a bankadó

Jövőre 20 milliárd forinttal csökken a bankadó jelentette be a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály az OTP Bank éves rendes közgyűlésén elmondta azt is, hogy a kormány lépéseket tesz a készpénzforgalom visszaszorításáért, egyebek mellett a bankkártya-elfogadóhelyek száma növelésének ösztönzésével.

A kormány kiszámíthatósággal, bizalommal segíti a bankrendszer működését és elkötelezett a bankadó további csökkentése mellett, amely -2017-ben a bankrendszer egészét tekintve 20 milliárd forinttal mérséklődik – mondta Varga Mihály az OTP Bank éves rendes közgyűlésén, pénteken Budapesten.

A nemzetgazdasági miniszter arról is beszámolt, hogy a kormány lépéseket tesz az elektronikus fizetési módok elterjedése és a készpénzforgalom visszaszorítása érdekében, egyebek mellett a bankkártya-elfogadóhelyek száma növelésének ösztönzésével.

Húszezer forintos bankjegytömbök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Logisztikai Központjában, ahol automata rendszeren átválogatják és ellenőrzik a papírpénzeket, majd a selejteket bedarálják és téglává préselik. A 3-4 hét alatt összegyűlt mintegy 4 tonna pénzbrikettet pályázat alapján rászoruló, közhasznú szervezetek számára ajánlják fel fűtési célra. A mostani szállítmányt a miskolci autista alapítvány bentlakásos intézményébe szállítják. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Húszezer forintos bankjegytömbök a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Logisztikai Központjában, ahol automata rendszeren átválogatják és ellenőrzik a papírpénzeket. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Budapest Bankban meglévő állami tulajdon értékesítését év végéig, az Erste Bank 15 százalékos tulajdonrészének megvásárlását pedig – ahol már csak a szerződéseket kell aláírni – június 30-ig zárja le a kormány a tervek szerint – ismertette. Megjegyezte, hogy azokban az országokban nagy a feketegazdaság aránya, ahol magas a készpénzfizetés hányada a pénzforgalomban, így Magyarországon a feketegazdaság további visszaszorítását szolgálná az elektronikus banki fizetések bővítése.

Varga Mihály kiemelte: a magyar gazdaság növekedési pályára került, most már azzal a kérdéssel is lehet foglalkozni, hogy a többletbevételeket mire fordítsa a kormány. A kabinet négy fő irányt jelölt ki. A költségvetésnek támogatnia kell az államadósság további csökkentését, ennek érdekében a kormány úgy állította össze a büdzsét, hogy az állam működése nullszaldós legyen – mondta.

A költségvetés többletbevételeit a bérfelzárkóztatás további lépéseire szeretnék fordítani, így többek között a pedagógusok további béremelésére, a NAV-nál dolgozó alkalmazottak életpálya modelljére. Az adócsökkentések is folytatódnak, a sertéshús áfa-csökkentése után a tervek szerint a baromfi, a tej és a tojás áfája is csökken 2017-ben, az internet szolgáltatások és az éttermi szolgáltatások áfáját a mostani 27 százalékról 18 százalékra akarja csökkenteni a kormány 2017-ben – ismételte meg.

Orbán Viktor miniszterelnök (k), Suma Chakrabarti, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke (b) és Andreas Treichl, az osztrák Erste Group Bank AG vezérigazgatója (j) sajtótájékoztatót tart a megállapodás aláírása után az Országházban 2015. február 9-én. Tőkeemeléssel 15-15 százalékos tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungary Zrt.-ben a magyar kormány és az EBRD. A kormány 2016-2017-ben jelentősen csökkenti a bankadót, és az adónem mérséklését 2018-ban is folytatja - jelentette be a miniszterelnök. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnök (k), Suma Chakrabarti, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke (b) és Andreas Treichl, az osztrák Erste Group Bank AG vezérigazgatója (j) sajtótájékoztatót tart a megállapodás aláírása után az Országházban 2015. február 9-én. Tőkeemeléssel 15-15 százalékos tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungary Zrt.-ben a magyar kormány és az EBRD. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A kormány az állami beruházásokat, a jelentősebb kulturális, egészségügyi, energetikai beruházásokat folytatja, az otthonteremtés támogatását pedig 100 milliárd forinttal növeli – ismertette a terveket. Megjegyezte azt is, hogy a gazdasági növekedésben nemcsak az autóipar, vagy a gyógyszeripar adja a húzóerőt, de egyre fontosabb szerepe van a belső kereslet élénkülésének, ebben a hitelnövekedés is fontos szerepet játszik.

Varga Mihály a magyar bankrendszerről elmondta: tavaly már 690 milliárd forint új hitelt nyújtottak a hazai bankok a lakosságnak, 2014-ről 2015-re az újonnan kihelyezett háztartási hitelek állománya 34 százalékkal emelkedett.