Kerry: sok országban megsértik az alapvető jogokat

Továbbra is a világ számos országában tesznek olyan lépéseket kormányszinten is, amelyek sértik az alapvető jogokat - hangsúlyozta az Egyesült Államok külügyminisztériuma az emberi jogok világszintű helyzetét vizsgáló, 2015-re vonatkozó éves jelentésében.

A jelentést John Kerry külügyminiszter ismertette szerdán. Úgy fogalmazott, hogy a demokratikus értékeket ért támadások azt jelzik: az irányításban világszerte válságjelenségek mutatkoznak.

“A világ összes régiójában azt tapasztaljuk, hogy kormányzati és kormányon kívüli szereplők növekvő mértékben korlátozzák a civil társadalom mozgásterét, korlátozzák a média és az internet szabadságát, megpróbálják kiszorítani az ellenzék hangjait, egyes szélsőséges esetekben pedig embereket ölnek meg vagy kényszerítenek otthonuk elhagyására – hangoztatta Kerry.

John Kerry amerikai külügyminiszter. EPA/JULIEN WARNAND

John Kerry amerikai külügyminiszter. EPA/JULIEN WARNAND

A roppant terjedelmes jelentés különösen éles hangon ír az Észak-Koreában, Kínában, Kubában, Szudánban és Iránban elkövetett jogsértésekről, de súlyos bírálatokat fogalmaz meg Oroszországgal, Azerbajdzsánnal, Venezuelával, Kongóval, Ugandával, Ruandával és Vietnammal szemben is.

A külügyi tárca az Egyesült Államokkal szövetséges országokban is igyekezett feltárni a jogsértéseket. A jelentés élesen bírálja például Törökországot az ellenzéki média elleni fellépés és a sokszor túlzott hatósági erőszak miatt, Egyiptomot pedig a titokban elkövetett gyilkosságok, kínzások és a börtönállapotok miatt. Franciaországot azzal vádolja, hogy megerősödött az iszlámellenesség és az antiszemitizmus, valamint bírálja Párizst a migránsok elleni durva rendőri fellépésért is.

Az amerikai külügyminisztérium szerint Oroszország elnyomja a másképpen gondolkodókat, és a 2014-ben magához csatolt Krím félszigeten módszeresen zaklatja a tatárokat és az Ukrajna-barát aktivistákat. A jelentés szerint a félszigeten élő tatárokat és ukránokat megfosztották attól a lehetőségtől, hogy saját nemzetiségük védelmében szólalhassanak fel, ráadásul az orosz uralmat ellenző tatárokat tavaly önkényesen letartóztatták, és a tisztességes bírósági eljárástól is megfosztották.

A jelentés szerint számos ázsiai országban fokozódott az elnyomás. Kínában több száz ügyvéd ellen indítottak vizsgálatot, és sok esetben titkos helyszíneken tartották fogva őket anélkül, hogy vádat emeltek volna ellenük, vagy lehetővé tették volna, hogy kapcsolatot teremtsenek jogi képviselőjükkel vagy családtagjaikkal. A dokumentum kiemelte annak az öt hongkongi férfinek az esetét, akik egy kényes témájú könyveket kiadó cégnél dolgoztak, és rejtélyes körülmények között eltűntek. A jelentés szerint a pekingi titkosszolgálatok rabolhatták el őket.

Az amerikai külügyi tárca immár negyvenedik éve készítette el az emberi jogokkal foglalkozó világjelentését. Az abban foglaltaknak nincs kötelezően betartandó hatásuk az amerikai külpolitikára, de Kerry értésre adta: a megállapítások arra ösztönzik Washingtont, hogy még határozottabban hangoztassa partnereinél az alapvető szabadságjogok betartásának fontosságát, és továbbra is támogassa az emberi jogokat védelmező csoportokat.

Egyetlen kormányt sem gyengít az, ha tiszteletben tartja az emberi jogokat, az emberek elnyomása pedig az erőszaktól sem visszariadó szélsőségesség kiterjedését hozza magával – mutatott rá John Kerry.

Jelentés az emberi jogok magyarországi érvényesüléséről 

A nagy számban átutazni akaró migránsok és menedékkérők kezelésénél találta a legnagyobb emberi jogi problémát Magyarország vonatkozásában az Egyesült Államok külügyminisztériuma az emberi jogok világszintű helyzetét vizsgáló, 2015-re vonatkozó éves jelentése szerint.

A tárca immár negyvenedik éve készíti el az emberi jogokkal foglalkozó világjelentését.

Migránshelyzet

Magyarországnak bő ötven oldalt szenteltek hét fejezetben a jelentés készítői, felsorolva a szerintük említésre érdemes történéseket. A legjelentősebb problémaként megjegyezték, hogy a migránsáradat kezeléséhez idegengyűlöletről tanúskodó retorika és a humanitárius segítség hiánya kapcsolódott.

Rombolták a fékek és ellensúlyok rendszerét

A jelentés felrója azt is, hogy a 2014-ben, kétharmados parlamenti többséggel újraválasztott Fidesz-KDNP koalíció a jogi keretek és az állami struktúra 2010-ben megkezdett változtatásait, nagyrészt a társadalmi konzultáció vagy az ellenzéki pártok bevonása nélkül folytatta 2015-ben.

Idéz meg nem nevezett nemzetközi szervezeteket és emberi jogokkal foglalkozó, nem kormányzati szerveket (NGO-kat), amelyek kritikával éltek, mert szerintük szisztematikusan rombolták a jogállamot, a fékek és ellensúlyok rendszerét, a demokratikus intézményeket, az átláthatóságot. A készítők az emberi jogi gondok között említették, hogy a kormány nyomást gyakorol és megfélemlíti a civil társadalmat, a társadalomban felbukkanó független hangadókat.

A jelentés emberi jogi problémaként említi a börtönök túlzsúfoltságát, a foglyokon elkövetett fizikai erőszakot, az előzetes letartóztatás hosszú idejét, a migránsok és menedéket kérők fogva tartását, a kormányzati korrupciót, a szűkülő szerkesztőségi függetlenséggel járó médiakoncentrációt.

Rögzíti, hogy Magyarországon 2015-ben előfordult családon belüli erőszak, nők és gyermekek sérelmére elkövetett erőszak, nők szexuális zaklatása, mentális betegségekkel küszködőkkel szembeni embertelen bánásmód, homoszexuálisok, leszbikusok és transzneműek szóbeli zaklatása.

A sajtószabadság enyhén romlott

A szólás- és sajtószabadság helyzetéről szólva az amerikai külügyminisztérium jelentése azt írja, hogy Magyarországon büntetendő a gyűlöletbeszéd, és példát is hoz egy esetre, amely tavaly novemberben történt: a pesti központi kerületi bíróság egyéves felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt egy férfit, mert inzultálta a budapesti utcán gyermekével sétáló izraeli konzult.

A média szabadságáról szóló információiban idézi a Freedom House 2014-es viszonyokról szóló jelentését is, miszerint Magyarországon a sajtószabadság enyhén romlott, de még “részben szabad” a magyar sajtó.

A külügyminisztériumi összeállításában külön alfejezet foglalkozik a migránsok és menedékkérők helyzetének magyarországi kezelésével. Idézi az ENSZ emberi jogokkal foglalkozó főbiztosát, aki szerint a szeptemberben és októberben életbe lépett új törvények nem férnek össze a Magyarországra is kötelező emberi jogi kötelezettségekkel. “Menedéket kérni nem bűncselekmény, mint ahogyan illegálisan átlépni a határt sem az” – így az idézet. A jelentés ugyanakkor elismeri, hogy Magyarország nem küldte vissza a háborús övezetekből érkezőket a konfliktusok színhelyére, de Szerbiába viszont visszaküldte őket.

Korrupció és az átláthatóság hiánya

Az emberi jogi jelentés alfejezetet szentel a korrupciónak és a kormányzati átláthatóság vélelmezett hiányának is. Konkrét példaként a BudaCash, a Hungária és a Quaestor ügyét említi.

Az antiszemitizmus megnyilvánulásainak taglalásakor a washingtoni külügyminisztérium a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) adataira támaszkodva közli, hogy Magyarországon tavaly 26 regisztrált antiszemita incidens volt, ám fizikai erőszak nem történt.

A jelentés említést tesz a gyöngyösi zsidó temető megszentségtelenítéséről, a pásztói polgármester, Sisák Imre antiszemita kijelentéseiről, és arról is, hogy Sisákot, aki a Nógrád megyei kormányhivatal vezetője volt, ezek után a miniszterelnöki hivatal utasítására le is váltották. Részletesen taglalja a jelentés a Székesfehérvárra tervezett Hóman Bálint-szobor ügyét, valamint a Sorsok Háza múzeumi projekt körüli vitákat is.