Szijjártó: Jean Asselborn fejezze be a lázítást!

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint "elfogadhatatlan és európai politikushoz méltatlan" a luxemburgi külügyminiszternek a magyar miniszterelnökről és a magyar migrációs politikáról szóló nyilatkozata.

A tárcavezető a Külgazdasági és Külügyminisztérium által az MTI-hez kedden eljuttatott közleményben arra reagált, hogy Jean Asselborn a Neue Osnabrücker Zeitung című német lapban bírálta a magyar miniszterelnököt, a magyar migrációs politikát. A luxemburgi külügyminiszter egyúttal arról szólva, hogy a magyar kormányfő jövő kedden találkozik Helmut Kohl korábbi német kancellárral, rejtélyesnek nevezte, hogy egy vérbeli európainak, mint Helmut Kohlnak “ilyen kétes alakokat kell fogadnia”.

Hozzátette: ha Németország tavaly nyáron magyar módra reagált volna, “szögesdróttal és gumibottal, akkor az Európai Unió darabokra szakadt volna”. Az interjúban Jean Asselborn dicsérte Németország menekültpolitikáját.

Szijjártó Péter közleményében kiemelte: a magyar kormányt és a miniszterelnököt a magyarok egymás után másodszor választották meg nagy többséggel, a magyarok döntését a luxemburgi külügyminiszternek is tiszteletben kell tartania.

Budapest, 2016. április 7.Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Igor Luksic montenegrói külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2016. április 7-én.MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI-fotó: Máthé Zoltán

Közölte, hogy Magyarország az illegális bevándorlási válság alatt kezdettől fogva ugyanazt az álláspontot képviseli: a külső határokat meg kell védeni, a szabályokat be kell tartani, ellenőrizetlen tömegek nem vonulhatnak végig Európán. Hozzátette: jelenleg már “Magyarország korábbi bírálói is elismerik, hogy a magyar megoldás működik”, az Európai Unió már a külső határok védelmére helyezi a hangsúlyt.

A tárcavezető úgy fogalmazott: ha az illegális bevándorlás kezelésében az a politika valósulna meg, amelyet Jean Asselborn képvisel, annak beláthatatlan következményei lennének; “a terrorveszély nőne, a közbiztonság romlana, a szabályok betartása helyett átláthatatlan helyzetek alakulnának ki”.

“Felszólítjuk Jean Asselbornt,Szijjártó: Jean Asselborn fejezze be a lázítást! hogy fejezze be az európai szabályok betartása elleni lázítást” – olvasható a közleményben.