Vasárnapi boltzár: A KDNP elfogadja a kormány döntését

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) megérti a kormány szempontjait és elfogadja a kabinet döntését a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonásáról - mondta Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője hétfőn az MTI-nek.

Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter hétfőn, a kormányülés szünetében jelentette be: a kormány azt javasolja, hogy a parlament vonja vissza a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényi szabályozást.

Harrach Péter a döntésre reagálva kiemelte: továbbra is fenntartják eredeti álláspontjukat, miszerint a szabad vasárnap a munkavállalók szempontjából külön értéket képvisel.

A KDNP-frakció vezetője hozzátette: azok a vélemények és riogatások a boltzárral összefüggésben, amelyek arra hivatkoztak, hogy csökken a forgalom és elbocsátások lesznek, nem váltak valóra. A forgalom nőtt, és nemhogy nem voltak elbocsátások, munkaerőhiány van a kereskedelemben.

Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője (j) szólal fel napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. április 11-én. Elöl balról Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője, mögötte Balla György (b) és Gulyás Gergely, a párt frakcióvezető-helyettesei. MTI Fotó: Illyés Tibor

Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője (j) szólal fel napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. április 11-én. Elöl balról Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője, mögötte Balla György (b) és Gulyás Gergely, a párt frakcióvezető-helyettesei.
MTI Fotó: Illyés Tibor

A kereszténydemokrata politikus azt mondta, hogy a döntés a KDNP szempontjából azért nem kudarc, mert az ötlet ugyan a párté volt, de a megvalósítás módja nem. A KDNP egy elfogadóbb változatot szeretett volna, de végül nem emellett döntött a kormányoldali többség – emlékeztetett.

Kétségtelenül nem kevés energiát fordítottak arra, hogy ennek az igazságosságáról meggyőzzék az embereket. Úgy gondolták, hogy a szolidaritás szempontja erősebb a kényelem szempontjánál és igyekeztek biztosítani – legalábbis bizonyos mértékig – a vásárlás szabadságát azzal, hogy a kisboltok nyitva tarthattak.

Megjegyezte: több milliárd forintot sikerült így a hazai vállalkozások számára átcsoportosítani, és ezzel nem a multinacionális cégek vitték külföldre a nyereségüket, hanem itthon maradt ez a tétel. Harrach Péter véleménye szerint a boltzár ügyében népszavazás okafogyottá vált.