Offshore-botrány: bocsánatot kértek Putyintól amerikai tisztségviselők

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteki moszkvai sajtótájékoztatóján bejelentette: washingtoni tisztségviselők még az "iratok" nyilvánosságra hozatala előtt bocsánatot kértek az orosz elnöktől. Szavai szerint főleg azért, mert "okosabbak voltak másoknál".

Nem közölte, hogy pontosan kitől érkezett bocsánatkérés, arra hivatkozva, hogy ezt az elnök sem tette meg. Arról sem nyilatkozott, hogy pontosan miért követték meg Vlagyimir Putyint.

Az orosz elnök csütörtökön egy szentpétervári újságírófórumon – érintve az offshore-botrányt – arról beszélt, hogy egyes nyugati tisztségviselők “nyilvános durvaságokat engednek meg maguknak”. Szavai szerint az amerikai kormány néhány (általa meg nem nevezett) tisztségviselője bocsánatot kért a történtekért.

“Nem azért, mert szégyellik magukat, hanem azért, mert okosabbak azoknál, akik ezt tették” – mondta.

“Amikor az amerikai külügyminisztérium vagy az amerikai kormány tisztségviselői durva dolgokat mondanak, az egyet jelent azzal, hogy érdekelt személyekként leleplezik magukat” – tette hozzá.

Mint mondta, ez rossz az Egyesült Államoknak az eredmény szempontjából és “nagyon jó számunkra, mert jól tudjuk, hogy ki a megrendelő”.