Cameron: megerősítik a brit kikötők, repülőterek, pályaudvarok rendőri védelmét

Cameron a BBC televíziónak kijelentette: a brüsszeli terrortámadás megtörténhetett volna akár Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban vagy máshol Európában is, ezért az európai országoknak össze kell tartaniuk annak érdekében, hogy "az életformánkra támadó terroristák" soha ne győzhessenek.

David Cameron, aki előzőleg a kormány rendkívüli események idején összehívott tanácskozó csoportjának (COBRA) értekezletén elnökölt, az ülés után a BBC televíziónak kijelentette: a brüsszeli terrortámadás megtörténhetett volna akár Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban vagy máshol Európában is, ezért az európai országoknak össze kell tartaniuk annak érdekében, hogy “az életformánkra támadó terroristák” soha ne győzhessenek.

Cameron kijelentette: a COBRA értekezletének célja annak biztosítása volt, hogy a brit szolgálatok mindent megtegyenek Nagy-Britannia biztonságának fokozásáért, és ezt szolgálja a rendőri jelenlét erősítése a kikötőkben, repülőtereken, metróállomásokon és a nemzetközi pályaudvarokon.

Hozzátette: Nagy-Britanniában is “igencsak valós” a terrorfenyegetettség, a brit hatóságok folyamatosan vizsgálják a beérkező információkat, és ha közvetlen terrortámadási veszélyről érkezne értesülés, akkor megemelnék a készültségi szintet.

Nagy-Britanniában 2014 augusztusa óta a második legmagasabb szintű terrorkészültség van hatályban. E készültségi szint a hivatalos meghatározás szerint “súlyos” terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint “jelentős valószínűséggel” lehet számítani terrortámadási kísérletre.

A legmagasabb készültségi szint a “kritikus”, amelyet akkor rendelnek el, ha a biztonsági szolgálatok küszöbönálló terrortámadás veszélyéről kapnak konkrét információt.

Mark Rowley, a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának parancsnoka azonban nem sokkal Cameron nyilatkozata előtt hangsúlyozta: a rendőri jelenlét megerősítésértől hozott döntés olyan óvintézkedés, amely a lakosság megnyugtatására szolgál, és nem kapcsolódik semmilyen konkrét elhárítási vagy hírszerzési értesüléshez.