Mezőgazdaság, mint terápia a rászorulóknak

Néhány nyugat-európai országban már nagy hagyománya van az úgynevezett szociális farmoknak. A jövőben talán hazánkban is megjelennek ezek a kezdeményezések.

A szociális farmok a mezőgazdaság terápiás voltát hangsúlyoznák, vidéki környezetben biztosítanának emberléptékű zöld gazdaságokat. A hátrányos helyzetűek számára pedig rehabilitációként is szolgálnak, egy teljesen új belépési lehetőséget kínálna a munka világába számukra.

Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke szerint az EU-ban már több ezer szociális farm létezik, fontos lenne, hogy hazánkban is elerjedjen ez az eszme. Itthon is lehetőséget teremtene a hátrányos helyzetű emberek számára gazdálkodni összekapcsolva a szociális és az egészségügyi ellátást.

Ahhoz, hogy Magyarországon a szükséges ezer farm létrejöjjön jogszabály-módosításokra van szükség. A szociális farm meg kell, hogy jelenjen a jogszabályokban és a hozzájuk kapcsolódó végrehajtási rendeletekben – mondta az M1 aktuális csatornán az elnök. Szerinte a mezőgazdaság társadalmi felelősségvállalásáról lenne szó.

Szeptemberben jelennek meg olyan pályázatok, mellyel forrást lehetne biztosítani a kezdeményezések számára – állítja Jakubinyi László. Hozzátette, fontos a jelentkezők motivációja, hiszen a farmok képesek lennének hálózatban működni és az egymás támogatása mellett olyan pályázatokat is le lehetne hívni, amivel egy erős, hosszú távú fejlesztést lehet majd létrehozni.

Hamarosan megnyílik az a regionális műhely is, ahol a szociális farmok magyarországi létrehozásának lehetőségét tárgyalják meg a szakemberek. A rendezvénynek a szabadszállási Strázsa Tanya ad otthont, amely egyedülálló programjával már évek óta modellezi a szociális farmok működését.