Ötezer forinttal növekszik a nettó fizetés az első házasságkötés után

Már az első évben több mint 10 ezer pár vette igénybe az első házasok adókedvezményét. Havi 5000 forinttal jár magasabb nettó fizetés az esküvő után két évig. Nemcsak emiatt, de tény: jelentősen, majdnem ötödével többen kötöttek házasságot tavaly, mint 2014-ben.

Az első házasoknak járó adókedvezményre azok a párok jogosultak, amelyek 2014. december 31. után esküdtek és legalább egyiküknek ez az első házassága. Így havonta 5000 forinttal több maradhat náluk. A kedvezményt utólagosan, egy összegben is lehet igényelni: ilyenkor a személyi jövedelemadó-bevalláson kell jelezni azt.

- A kedvezményt azok is igénybe vehetik, akik a gyerekvállalás után kötnek házasságot. Viszont ha még nincs gyermek, akkor a friss házasok csak a gyermek megszületéséig élhetnek a kedvezménnyel. Utána a családi adókedvezményre lesznek jogosultak. Az első házasoknak járó kedvezmény legfeljebb 24 hónapig jár – magyarázta a Híradónak Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adószakmai szóvivője.

A 2015 elején bevezetett lehetőség egyre népszerűbb: tavaly októberig mintegy 11 ezren igényelték.

Egyre többen házasodnak

A házasságkötés a gyerekvállalás előszobája – mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin hozzátette: a 2010-es mélypont után újra növekszik a házasságkötések száma.

- 2015-ben 35 százalékkal több házasságot kötöttek, mint 2010-ben. Így már elértük tulajdonképpen a 2002-es szintet. Ez egy nagyon örömteli hír – fogalmazott.

Novák Katalin hozzáfűzte: a kormány több intézkedéssel is támogatja a házasságkötést és a családalapítást, például a családi otthonteremtési kedvezménnyel és a kiterjesztett gyed extrával.