Angela Merkel túljutott a holtponton

Németországban az idei legmagasabbra emelkedett Angela Merkel kancellár támogatottsága, pártja azonban nem profitál személyes népszerűségének növekedéséből - mutatta ki egy szerdán ismertetett felmérés.

A Forsa közvélemény-kutató intézet adatai szerint a németek 50 százaléka Angela Merkelre szavazna, ha közvetlenül lehetne kancellárt választani. Ez 2 százalékpontos emelkedés az egy héttel korábbihoz képest és a legnagyobb érték 2016-ban, de elmarad a menekültválság elmélyülése előtt, tavaly júliusban regisztrált 56 százaléktól.

Angela Merkel. EPA/MICHAEL KAPPELER

Angela Merkel. EPA/MICHAEL KAPPELER

Angela Merkel népszerűsége több más közvélemény-kutató intézet adatai szerint is emelkedésnek indult az utóbbi hetekben. Pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége nem profitál ebből a folyamatból, de támogatottságának a menekültválság elmélyülésével megindult csökkenése a legtöbb intézet mérései szerint megállt. A pártszövetség országos támogatottsága a Forsa adatai alapján negyedik hete 35 százalékos.

A CDU/CSU után a második helyen a koalíciós társ szociáldemokrata párt (SPD) áll, amely a szavazatok 23 százalékát szerezné meg, ha most vasárnap lenne a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás, ami 1 százalékpontos gyengülés az egy héttel korábbihoz képest.

A Bundestag ellenzéki oldalán a Baloldal 1 százalékponttal gyengülve 10 százalékon, a Zöldek 1 százalékponttal erősödve 11 százalékon állnak. Bejutna a Bundestagba a negyedik hete 6 százalékon álló liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) is, valamint a legtöbb politikai elemző besorolása szerint jobboldali populista Alternatíva Németországnak (AfD), amely az egy héttel korábbi 9 százalék után most 10 százalékon áll.

Az AfD vasárnap az eddigi öt után várhatóan további három tartományi gyűlésbe (Landtag) is bekerül. A Baden-Württembergben, a szintén az ország nyugati részén fekvő Rajna-vidék-Pfalzban, valamint az ország keleti részén, a volt NDK területén fekvő Szász-Anhaltban tartandó helyi törvényhozási választáson a legutóbbi mérések szerint messze az 5 százalékos küszöb fölött teljesít majd, Baden Württembergben a szavazatok 11 százalékát, Rajna-vidék-Pfalzban a szavazatok 9 százalékát, Szász-Anhaltban a szavazatok 19 százalékát szerezheti meg.