Erre figyeljen, ha lakást venne

A lakást keresők sokszor száz kilométereket utaznak egy-egy csábító hirdetés miatt, de a képek és a valóság olykor köszönőviszonyban sincs egymással. A saját lovát mindenki dicséri, de hol kezdődik a megtévesztés? Kit képvisel az ügynök? Az eladót, aki fizet? Vagy a vevőt, aki csak tippet, tanácsot kér? Hasznos tanácsok ingatlaneladáshoz és -vásárláshoz.

Újszerű, panorámás lakás eladó, tulajdonostól, zöldövezetben – áll a hirdetésben, külterületi, földút mellett van és még egy bolt sincs a közelben, derül ki a helyszínen. Sajnos nem ritkák az ilyen esetek, ami sok bosszúságot okoz a vevőknek, hosszútávon pedig hátrányt az eladóknak és a közvetítőknek.

Felújított panel Győrben. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Nem érdemes valótlanságokat írni

A hirdetésekbe célszerű az igazságot beleírni az ingatlanokról, és etikusan eljárni az ügyfelekkel. Egy jó ingatlanost ugyanis a korrektsége miatt tovább fognak aztán ajánlani, és sok ügyfele lesz, amit nem érdemes kockáztatni egy-egy kozmetikázott hirdetés miatt – magyarázta Rutai Gábor, a Duna House ingatlanközvetítő cég sajtófőnöke a Kossuth rádió Napközben című műsorában.

A világ azonban nem mindig ezen logika szerint működik. A leggyakoribb megtévesztésnek az ingatlan környezetére és a hibáira vonatkozók számítanak, utóbbiak elsőre nem is láthatóak – tette hozzá.

Ajánlott jó szakembert fogadni

A szerződéskötés gyorsabb és kényelmesebb, ha szakember segítségét vesszük igénybe, aki a maximális árat is el tudja érni a tárgyalások során. A választott közvetítő ráadásul rengeteg kapcsolt szolgáltatást is tud nyújtani az ügyfelének – hangsúlyozta Rutai Gábor.

Az ingatlanközvetítőnek mindig a saját ügyfele érdekeit kell képviselnie, ha az eladna, akkor az eladást, ha vásárolna, akkor a vásárlást kell elősegítenie. Bár jónak számít, de a legritkább esetben bízza meg ugyanazt az ingatlanost az eladó és a vevő is – jegyezte meg.

Ha azonban az ügyfél úgy érzi, az ingatlanos nem kellőképpen képviselte az érdekeit, sőt, becsapva érzi magát, akkor érdemes azonnal leváltania az ügynököt, és bejelentést tennie a cégénél. Ezt sokszor meg is teszik – mondta a sajtófőnök.

Az ügynöki jutalék közvetítőnként változik, és függ a megbízás típusától is. Ajánlott kizárólagos megbízást adni az ingatlanközvetítőnek, mert akkor jobban magának érzi a megbízást, sokkal több energiát fordít rá, hiszen tudja, hogy abból biztosan bevétele lesz. A jutalékok 2 és 5 százalék között mozognak – fűzte hozzá.

Ezekre kell figyelni szerződéskötésnél 

Az adásvételi szerződés érvényességéhez négy feltételt kell rögzíteni, utána már kvázi ajánlati kötöttségnek számít. Közölni kell az eladó személyét. Hogy mi a szerződés tárgya, jól körülírva, helyrajzi számmal együtt, illetve hogy miből áll az ingatlan. Szükséges az akaratnyilatkozat, hogy eladás történik, és nem bérlet. Továbbá a pontos ár meghatározására is szükség van – fejtette ki Izsák Orsolya jogász.

Az ajánlati kötöttség fontos része az is, hogy meddig tart az - a hirdetésekben általában ez nem szokott benne lenni -, illetve, hogy részletfizetést, banki hitelből való finanszírozást elfogad-e az eladó. Ha ezek nincsenek lerészletezve, akkor ez alapján, az ajánlat elfogadásával bírósági úton a szerződés kikényszerítése még nem lehetséges – emelte ki.

Lehet reklamálni 

Ha az új tulajdonos az adásvételi szerződés megkötése után tár fel korábban nem észlelt hibát, akkor bírósági úton szerezhet érvényt a sérelmének. Akár 70-80 százalékos értékcsökkenést is érvényesíteni lehet így – mutatott rá.

Amikor közös tulajdont érintő probléma merül fel, például később derül ki, hogy a társasház egy nagyobb hitelt vett fel, ami ráterhelődik az új tulajdonosra is, akkor már érdekes a közös képviselő, vagy törvényes képviselő által tett nyilatkozat is. Annak tartalma egy ilyen típusú perben a korábbi tulajdonos és a társasház között is kvázi jogvitára adhat alapot – hívta fel a figyelmet a jogász.