Bűnözők vadászhatnak a titkainkra

Ügyvédek, könyvelők - csak idő kérdése, hogy a csalók célkeresztjébe kerüljenek azok a szakemberek, akik az állampolgárok értékes adataival dolgoznak.

Számtalan információt tartalmaznak rólunk más emberek számítógépei vagy telefonjai. A szakemberek, akikkel kapcsolatba kerülünk, legyen az orvos, ügyvéd vagy könyvelő, már a gépén tárolja adatainkat.

Akik nagy adattömeggel dolgoznak, veszélyben vannak

Egyre inkább a bűnözök célkeresztjébe fognak kerülni azok a szakmák, ahol sok, visszaélésre alkalmas információt tárolnak – mondta a hirado.hu-nak  dr. Homoki Péter informatikai szakjogász.

Forrás: Shutterstock

Forrás: Shutterstock

Magyarországot is utoléri a veszély

„A könyvelőknél például hatalmas, értékes adattömeg van. Az Egyesült Államokban előfordult már, hogy a könyvelőtől adatot nyert csalók adóvisszatérítésre vonatkozó igényt adtak be más emberek nevében, de az általuk megadott számlaszámra kérték az összeget” – mesélte a szakember.

Magyarországon hasonló eset még nem történt, de Homoki Péter szerint ez csak idő kérdése. Itthon még nem igazán aktívak a csalók, de csak azért mert, egy amerikai vagy angol ügyvédtől több pénzt tudnak kicsalni. Előbb-utóbb eljut ez a módszer Magyarországra is.

Budapest, 2008. szeptember 22. A szétszerelt elektronikai berendezéseket továbbhasznosításra elszállítják. Az FE-GROUP Zrt. 3 ezer tonna elektronikai hulladékot dolgoz fel évente kőbányai telephelyén. A cég a lakosságtól, áruházaktól, valamint szervizekből beérkező televíziók, számítógépek, hűtőszekrények bontását, valamint az alkatrészek szortírozását végzi. MTI Fotó: Balaton József

MTI/Balaton József

Leselejtezett gépek és telefonok – nem mindig megfelelő az adattörlés

A Magyar Ügyvédi Kamara a honlapján közzétett ajánlásban azt hangsúlyozzák, hogy csakis megfelelő adattörlés után szabadna leselejtezni a régi számítógépeket vagy a használt okostelefonokat azoknak, akik tömérdek bizalmas információt kezelnek, például  az orvosoknak, ügyvédeknek, könyvelőknek és közjegyzőknek.

A megbízható törlés csak speciális szoftverekkel végezhető el, melyek az adatok többszörös felülírása után részletes jegyzőkönyvet is kiállítanak az eljárás eredményéről. A formázás és a gyári visszaállítás nem megfelelő módszer.

Homoki Péter szerint a megfelelő adattörlési szoftvereket ma még alig alkalmazzák a használt eszközöket felvásárló cégek és a szervizeléssel foglalkozó vállalkozások.

Így rendkívül valószínűtlen, hogy egy ügyvédi iroda lecserélni kívánt mobilflottáját a flottakezelő vagy a szolgáltató valóban fertőtleníti az adatoktól, és erről hitelesített jegyzőkönyvet is ad az irodának.

Magánszemélyként is veszélyben van

Attól, hogy valamit töröltünk még nem szűnt meg létezni. Magánszemélyként is veszélyben vagyunk, egy-egy szervizbe adott mobillal vagy laptoppal, amiről a gondos, kíváncsi kezek olyan képeket is képesek visszavarázsolni, amit mi már rég kitöröltünk és elfeledtünk.

Magyarországon több olyan eset is előfordult már, amikor egy mobilról intim képek kerültek nyilvánosságra a tulajdonos tudta nélkül.

Néhány évvel ezelőtt egy magyar celeb félmeztelen képei kerültek elő egy másodkézből vásárolt mobiltelefonból, majd egy vidéki polgármester szintén házi készítésű, szexualitással jócskán átitatott képein csámcsogott az ország.

Gyakorlati tanácsok
Mindig gondoskodjunk a kártékony programok (vírusok, férgek) elleni védelmünkről, ha az adott gépen internet kapcsolatot használunk. Ebben bármely hatékony (és folyamatosan frissített) vírusirtó program segít.
Legyünk tudatában annak, hogy a nem megfelelően védett vezeték nélküli hálózat használata az ott hallgatózó személy számára valódi kincsesbánya.
Nem csak a nyílt (jelszó védelem nélküli) hálózatok jelenthetnek veszélyt, de azok a hálózatok is, ahol már több hónapja minden felhasználó ugyanazt a jelszót használja.
A gyakori biztonsági mentés sem csak a véletlen adatvesztéstől tud minket megóvni, de a manapság egyre népszerűbb zsarolószofverek esélyét is csökkenti.
Ha valamely adathordozón – beleértve az okostelefont is – egyszer érzékeny adatot tárolunk, akkor végig kell tudnunk követni az annak életútját.
Egy egyszerű törlés az adat helyreállíthatóságát nem akadályozza meg. Az adathordozót biztonságos, e célra kialakított módszerrel kell az adatoktól megtisztítani.
Ha lehet, őrizzük meg magunk a már nem használt adathordozókat is.