Orbán: Magyarország a legvédettebb európai ország

Jobb külön-külön cselekedni, mint együtt tétlennek lenni - reagált Angela Merkel szavaira a kormányfő. A német kancellár a migrációval kapcsolatos magyarországi népszavazást bírálta korábban. Orbán Viktor szerint Magyarország időben lépett, ezért ma a legvédettebb európai uniós ország.

A miniszterelnök a Kossuth rádió 180 perc című műsorában egyértelművé tette, hogy jelenleg a migránsválság megoldása a legfontosabb, amellett azonban zajlik egy másik vita is Európában. Arról szól, hogy az eurót használó országok kiépítsék-e saját Európájukat, a „mag Európát”, amely körül lenne egy „gyűrű Európa”.

Ez még nem a holnap problémája, ám ha asztalra kerül a kérdés, a magyar népnek sok mindent kell mérlegelnie – tette hozzá. Jelezte, az euróövezeti csatlakozáshoz Magyarországon az alkotmány értelmében kétharmados parlamenti támogatás kellene.

Orbán Viktor miniszterelnök kezet fog Kocsis Éva műsorvezetővel a Magyar Rádió stúdiójában, ahol a kormányfő interjút ad a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában 2016. március 4-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor miniszterelnök és Kocsis Éva műsorvezető a Magyar Rádió stúdiójában, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában 2016. március 4-én (MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A görög rejtély 

Orbán Viktor szerint az elmúlt egy év legnagyobb rejtélye Görögország. Érthetetlennek nevezte, Görögország miért tűrte, hogy Törökország felől milliószám lépjenek át a területére ellenőrzés nélkül. Az is érthetetlen szerinte, hogy a szigetekre érkezőket a görögök miért szállították tovább a szárazföldre.

Orbán Viktor úgy összegzett: Görögország megsértette a schengeni megállapodást, mégis “valakik”, például a németek, állandóan megvédték.

Nem lesz itt Európa 

Nyomatékosította: Magyarország nem enged be a területére senkit ellenőrzés nélkül. “Itt nem lesznek kerítésáttörések, bevándorlózendülések, felgyújtott menekülttáborok, és nem fognak vadászni mindenfajta bandák magyar nőkre, a feleségeinkre meg a lányainkra” – fogalmazott.

Közölte, arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy ha ilyesminek akárcsak a jelét látják, akkor azt csírájában el kell fojtani, meg kell torolni. “Ebből a szempontból nem csinálunk Európát Magyarországból, ez egy biztonságos hely marad” – mondta.

Ha a macedónok nem tudják tartani az állásaikat, akkor szükség lehet a védvonal erősítésére “fizikailag”. A kormány felkészült arra is, ha a magyar-román szakaszon alakul ki nyomás, és 2-3 hét alatt fizikai határt tud felállítani – mutatott rá.

Megjegyezte azt is, hogy a migránsokkal szembeni hazai védekezés teljes költségét Magyarország állja, az EU nem segít.

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádió stúdiójában, ahol interjút ad a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában 2016. március 4-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

ű  (MTI/Koszticsák Szilárd)

Nem zsarolhatnak a törökök 

Kitért Törökország és az EU viszonyára is, így például a törökök vízummentes utazásának kérdésére. Úgy vélte, ha hazánk bárkinek megadja a vízummentes belépés lehetőségét, az nem Törökország lesz, hanem először Ukrajna. A magyar külpolitika támogatja, hogy az EU megállapodjon Törökországgal, de ez önmagában kevés, nem váltja ki a saját védekezést – közölte.

Ankarával ugyanakkor együtt kell működni, de azt nem engedheti meg magának az 500 milliós Európa, hogy a 70 milliós Törökország lépéseitől függjön. Európa rendelkezik azokkal az eszközökkel, amelyekkel meg tudja védeni magát, mégsem teszi, ami érthetetlen – fejtette ki.

Arra a felvetésre, hogy a NATO európai erőinek főparancsnoka szerint Oroszország szíriai bombázása okozza az európai menekültválságot, elmondta: nem logikus az oroszok nyakába varrni a migránsok elindulását Európa felé, hisz előtte is özönlöttek a kontinens irányába.

Harcolunk Brüsszellel

A kormányfő egyértelművé tette azt is, hogy Magyarország, Szlovákiával együtt, az összesen 120 ezres kötelező betelepítési kvótáról szóló döntés ellen lépett fel bírósági úton. A magyarországi népszavazás nem az ellen van, hanem a folyamatos, állandó betelepítésekkel szemben.

Szerinte ugyanis az olyan alapvető kérdésekben, amelyek népek sorsát határozzák meg, az embereket meg kell hallgatni. Magyarország a demokratikus gondolkodású népek közé tartozik, ebben a kérdésben viszont ez ütközik a liberalizmussal – világított rá.

Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője a Magyar Rádió stúdiójában, ahol a kormányfő interjút ad a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában 2016. március 4-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor miniszterelnök és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (MTI/Koszticsák Szilárd)

Nyomatékosította azt is: a kormány készen áll arra, hogy megvívja a csatákat Brüsszellel, és javaslatokat tegyen, ha csökkenteni akarják a Magyarországnak járó uniós forrásokat. A magyar diplomácia ehhez elég erős, és a legdurvább fenyegetésekkel is fel tudja venni a harcot – fűzte hozzá.

Magyarország hosszú idő után megindult a saját céljai felé, amit veszélyeztet a migránshelyzet és brüsszeli lehetetlenség. Meg akarjuk azonban védeni az elmúlt évek munkáit és a jövőnket – emelte ki.

Stabil Szlovákiát szeretnénk 

A miniszterelnök kitért a hétvégi szlovákiai választásokra is. Arra kérte a felvidéki magyarokat, hogy menjenek el szavazni. Úgy foglalt állást: egy stabil, kiegyensúlyozott Szlovákia, amellyel Magyarország szövetségben lehet – mint az elmúlt években -, az európai színtéren való közös fellépés lehetőségét adhatja meg.

Megjegyezte, az elmúlt hónapokban tartott más európai választások “nem vidítanak fel”, mert instabil helyzetek alakultak ki. Szerinte mindez Európát is gyengítette.

Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádió stúdiójában, ahol interjút ad a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában 2016. március 4-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

(MTI/Koszticsák Szilárd)

A nagy siker 

A Saul fia című film Oscar-díja kapcsán megjegyezte: a hazai filmipar korábbi káoszában Andy Vajna, a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos vezetésével hosszú évek alatt tettek rendet, annyi támogatást adtak, amit már nem lehet emelni, azóta pedig a magyar filmek 130 különböző elismerést zsebeltek be.

“Ezeknek kiemelkedő, nagy hegycsúcsa a Saul fia” – mondta Orbán Viktor, aki gratulált a film rendezőjének és a teljes stábnak.

Kapcsolódó tartalom