Macedónia a migránsok elhelyezésére szólítja fel Athént

Macedónia külügyminisztere felszólította a szomszédos Görögországot, hogy szállítsa el a határról és arra alkalmas befogadóközpontokban helyezze el a határ görög oldalán rekedt migránsok ezreit.

Nikola Poposki külügyminiszter csütörtökön az AP amerikai hírügynökségnek adott interjújában úgy vélekedett, hogy így lehetne “humánus és biztonságos elbánásban” részesíteni az ott rekedt migránsokat, szemben azzal, ahogy most sátrakban tartják őket néhány száz méterre a határtól.

Gevgelija, 2016. március 3. Migráns férfi kenyeret eszik a görög-macedón határ macedón oldalán, Gevgelijánál 2016. március 3-án, miután átjutott Macedóniába. Illegális bevándorlók egy csoportja tiltakozásképp ismét a sínekre telepedve akadályozza a teherforgalmat a határ görög oldalán, Idomeninél, mert a hatóságok szerintük túlságosan lassan és alacsony számban engedik át őket Macedóniába, hogy folytassák útjukat Európa északi része felé. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)

“Ez tényleg nem megoldás – mondta Poposki a sátorvárosról. – Ha tényleg érdekel valakit, hogy mi történik ezekkel az emberekkel, úgy olyan befogadóközpontokban kell őket elhelyezni, amelyek alkalmasak nagy számú ember ellátására.”

A görög-macedón határ idomeni átkelőjének közelében napok óta legalább tízezer szíriai és iraki menekült várakozik egy hivatalos menedékhelyen és a földeken felállított, végeláthatatlan sátorvárosban.

Az Európába irányuló tömeges migráció balkáni útvonalán Macedóniától északnyugatra fekvő országok korlátozásai miatt Macedónia csak apránként engedi tovább a hozzá érkező menekülteket. A görög rendőrség közlése szerint csütörtökön reggel 6-tól este 6-ig 130 ember léphette át a határt.

Poposki szorosabb együttműködést szorgalmazott Görögországgal, “hogy elkerülhető legyen bármiféle drámai fejlemény a helyszínen”. A macedón politikus úgy vélekedett, elkerülhetetlennek tűnik, hogy a migráció célországai tovább szigorítsák a migránsok befogadását, ami szükségszerűen hatással lesz a macedón területre beengedett menekültek napi kvótájára.

Előzőleg a nap folyamán Joannisz Muzalasz görög bevándorlásügyi miniszter görög polgármesterekkel tárgyalt szerte az országból az érkező migránstömegek elhelyezéséről. “Számolnunk kell azzal az eshetőséggel is, hogy (Macedónia teljesen) lezárja a határt. Amíg ez így lesz, és amíg nem indul el az európai migránsáthelyezési és letelepítési program, addig ezek az emberek nálunk lesznek” – mondta Muzalasz. A görög egészségügyi és az oktatásügyi miniszter is tartott rendkívüli tanácskozást arról, hogyan tudnák ellátni a hirtelen feltorlódó migránstömeget, és oktatást biztosítani a gyerekeknek, akik a menekültek egyharmadát teszik ki. Nikosz Kociasz külügyminiszter szerint az ország el tud látni ideiglenesen 150 ezer menekültet.