2050-ig több mint félmillióan halhatnak meg a klímaváltozás miatt

Brit kutatók friss előrejelzése szerint 2050-ig több mint félmillió ember halálát okozhatja a klímaváltozás.

A klímaváltozás jelentős változásokat idézhet elő a Föld lakóinak étrendjében, ezért a várhatónál több mint félmillióval többen halhatnak meg szélütésben, rákban, valamint szív- és érrendszeri betegségekben a The Lancet orvosi szaklapban szerdán megjelent tanulmány szerzői szerint.

A szélsőséges időjárási jelenségek, az áradások és a hőhullámok akkora pusztítást végezhetnek a termésben, hogy a rendelkezésre álló élelem becsült növekedése harmadával lehet kisebb 2050-ig. Ez naponta fejenként 99 kalóriával csökkentené a bevihető kalória mennyiségét – állapította meg a klímaváltozásnak az étrend összetételét és a testsúlyt befolyásoló hatásainak értékelése.

A globális felmelegedés négy százalékkal vetné vissza a zöldség- és gyümölcsfogyasztást, 0,7 százalékkal a vörös húsok fogyasztását a tanulmány szerint. Az étrend zöldség- és gyümölcstartalmának csökkenése megduplázná a hiányos táplálkozás miatti halálesetek számát 2050-re.

Rizsföld (Fotó: AFP)

Rizsföld (Fotó: AFP)

“Még a rendelkezésre álló élelem mennyiségének szerény csökkenése is megváltoztathatja az étrend energiatartalmát és összetételét, ennek pedig jelentős egészségi hatása lesz” – írta közleményében Marco Springmann, az Oxfordi Egyetem kutatója.

Ezek a változások mintegy 529 ezerrel több ember halálához vezethetnek 2050-ig, összevetve a klímaváltozás nélküli jövővel, melyben növekedne az élelem mennyisége és fogyasztása is. Valószínű, hogy a nyugat-csendes-óceáni és délkelet-ázsiai térség alacsony vagy közepes jövedelmű országait sújtja majd leginkább az élelemhiány, a klímaváltozással összefüggő halálozások majdnem kétharmada Kínában és Indiában következik be a tanulmány szerint.

Európában Görögországot és Olaszországot érintheti jelentősen a változás, egymillió görög lakosból 124-en, Olaszországban egymillióból 89-en halhatnak meg a klímaváltozás okozta élelemhiány miatt. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése kedvezően hatna az egészségre, 29-71 százalékkal csökkenthetné a klímaváltozás miatti halálozások számát – írták a kutatók.