Tapasztalatszerzés fizetésért: milliókat kaphatnak a vállalkozások

A frissen diplomát vagy szakképesítést szerző fiatalok egy része nehezen kap állást, mert még nincs munkahelyi tapasztalata. A cégek ugyanis jobban kedvelik a rutinos jelentkezőket. A kormány erre a gyakornoki programmal kínál megoldást a problémára, célja, hogy a frissen végzett fiatalok gyakorlatot szerezzenek.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében kiírt pályázaton kis- és középvállalkozások nyerhetnek pénzt gyakornokok foglalkoztatására. Simon Attila István, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára az M1 Profit7 című műsorában kiemelte: a program célja, hogy minél több 25 év alatti, munkanélküli, szakképzett fiatalt segítsenek hozzá az első munkahelyükhöz, akik aztán később az önéletrajzukba a végzettségük mellett a munkatapasztalatot is beírhatják.

A gyakornokok eddig általában hiába végeztek értékes munkát, nem kaptak fizetést, csak tapasztalatot és szakmai tudást szerezhettek a befogadó cégnél. A GINOP pályázatán nyert összegből azonban a cég fizetést is adhat a gyakornoknak.Simon Attila István hozzátette: a program segítéségével maximum 200 ezer forintig és kilenc hónapig finanszírozható a gyakornokok teljes bére. A gyakornokok mellé a munkáltatónak mentort kell kijelölnie, s a programból az ő munkabér pótléka is fizethető.

A GINOP pályázatán csak vidéki vállalkozások indulhatnak, ám a szakértő szerint a Pest megyei cégeknek sem kell sokáig várniuk a hasonló kiírásra.

A kkv-k még csak most kezdik felismerni, hogy számukra is előnnyel jár, ha egy fiatal, naprakész tudással rendelkező friss diplomást alkalmaznak. A nagyobb cégeknél ez már bevett szokás.

Gyakran azonban a végzősök hiába keresik a gyakornoki állásokat, a cégek pedig a friss diplomásokat, sokszor nem találnak egymásra. Ezt ismerte fel néhány egykori diák, akik létrehoztak egy honlapot, amely ingyen segít cégnek és álláskeresőnek egyaránt.

Balogh Attila, a www.gyakornok.com alapítója elmondta: a 2011-es indulás óta 800 cégnek segítettek gyakornokot találni, és több mint 5000 gyakornoki állást posztoltak fel a weboldalra.

Illusztráció. MTI Fotó: Krizsán CsabaA gyakornoki munka nemcsak a fiatalok számára kihívás, a cégeknek is feladatot ad. A diákok ma már nem csak el akarnak menni valahova fénymásolni, kávét főzni. Arra vágynak, hogy valódi feladatokat kapjanak, és viszonylag gyorsan tudjanak karriert építeni. Erre a cégeknek fel kell készülniük, időt, energiát kell befektetniük, hogy foglalkozni tudjanak a fiatalokkal, feladatokat adjanak és egy fejlődési ívet biztosítsanak nekik, magyarázta Barathi Tamás, a Colibri Internship Awards Kft. ügyvezető igazgatója

Egyre gyakoribb, hogy a fiatalok egy részének a gyakornoki idő lejárta után állást kínál a munkáltató. Így a cég olyan képzett munkaerőt kap, aki már ismeri a vállalat működését és saját feladatát is.

Kapcsolódó tartalom