Nem kötelezhető az Apple a titkosítás feloldására

Nem kötelezhető az Apple, hogy oldja fel egy drogügyletben használt iPhone okostelefon titkosítását, hozzáférhetővé téve a készüléken lévő adatokat - döntött helyi idő szerint hétfőn egy New York-i bíró.

Az ügy aktualitását az adja, hogy a tavaly decemberi, San Bernardinóban elkövetett terrortámadás egyik elkövetőjének iPhone-ján tárolt adatokhoz szintén szeretne hozzáférni a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), de a vállalat ellenáll a felszólításnak, mondván: ehhez rendkívül veszélyes eszközt kellene létrehozniuk, amely, ha rossz kezekbe kerül, bárki féltve őrzött, személyes adataihoz hozzáférést biztosíthat.

Egy nő demonstrál a feltörések ellen San Franciscóban. EPA/EUGENE GARCIA

Egy nő demonstrál a feltörések ellen San Franciscóban. EPA/EUGENE GARCIA

 

Az ügyből országos vita alakult ki az Egyesült Államokban arról, hogy hol húzódik az a határ, ahonnan fontosabbnak tekinthetőek a nemzetbiztonsági szempontok a személyes adatok védelménél.

A hétfői döntés egy másik ügyre vonatkozik, melyben még októberben kért hozzáférést a kormányzat a telefon adataihoz.

A bíró úgy döntött: az amerikai szövetségi igazságügyi minisztérium nem kötelezheti a vállalatot, hogy akarata ellenére segítse az FBI nyomozóit, s a kongresszus soha nem hozott olyan törvényt, amely erre felhatalmazást adna.

Az igazságügyi tárca tudatta: csalódottak a bíró döntése miatt, és fellebbezni fognak ellene. Az Apple későbbre ígért reagálást az ítéletre.

A szövetségi hatóságok egy 227 éves, de kétségkívül hatályos jogszabály alapján kérik, hogy az Apple tegye hozzáférhetővé a telefonon lévő adatokat.

 

A cég szerint, ha megtennék, az megrendíthetné a cég és ügyfelei közötti bizalmat, s súlyos károkat okozna az Apple márkának. A kaliforniai cég több tucat hasonló esetben tagadta már meg a készülékek titkosításának feloldását.

Az Apple amúgy azt is tudatta: ő maga sincs birtokában az ehhez szükséges eszköznek, amelyet ilyeténképpen a semmiből kellene kifejleszteni, ami akár több mérnöknek is legalább egyhavi munkát jelentene minden egyes telefon esetében.